– Like intenst hver gang

Leger uten grenser har de siste dagene reddet flere enn 11.000 mennesker i Middelhavet. I dag kom de frem til folk i havsnød i siste liten.

Bourbon Argos brukes av Leger uten grenser i Middelhavet

Bourbon Argos brukes til Leger uten grensers redningsaksjoner i Middelhavet.

Foto: Julie Remy / Julie Remy/MSF

– Det skal være en trebåt med over 300 mennesker så vi er på vei dit så fort vi kan og håper vi når frem i tide, sa nødhjelpskoordinator Lindis Hurum i Leger uten grenser til NRK tidligere i dag.

Det viste seg å være en overfylt gummibåt med 90 mennesker om bord. Redningsskipet Bourbon Argos og Hurum kom nesten for seint, men har nå klart å redde alle.

– Unike historier

– Alle de båtene vi til nå har reddet har vært ekstremt overfylte. Vi har også hatt både mennesker som allerede var døde da vi kom eller i svært kritisk tilstand på grunn av dehydrering, sier Hurum.

En redningsaksjon 06. august, bildet er tatt fra Bourbon Argos

Dette bildet viser en redningsaksjon 06. august og er tatt fra Bourbon Argos.

Foto: Christophe Stramba / Christophe Stramba/MSF

Bourbon Argos er ett av tre redningsfartøy organisasjonen har i Middelhavet.

– Mens vi har vært her har vi reddet seks båter og det er veldig dramatisk og intenst hver eneste gang, sier Hurum.

Hun kommer tett på enkeltskjebnene og er provosert over hvordan situasjonen deres beskrives i norske og europeiske medier.

Lindis Hurum er nødhjelskoordinator i Leger Uten Grenser

Nødhjelpskoordinator i Leger uten grenser, Lindis Hurum, håper de nå klarer å redde en overfylt trebåt i Middelhavet.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– De er ikke tall, de er ikke lykkejegere og de er heller ikke en flom og de forteller alle unike historier om flukt og om frykt, og jeg er glad for at vi kan være her og redde så mange som vi kan.

– Forferdelige forhold

Hurum forteller at de ofte må bruke flere timer for å få personene som reddes til å stole på at de vil dem vel.

– De sier at hvis dere tar meg tilbake til Libya, så velger jeg heller å hoppe i sjøen. Det sier noe om hvor reell den frykten er hos menneskene vi kommer tett på i våre redningsoperasjoner, sier hun.

Nødhjelpskoordinatoren har også fått med seg utspillet til Frps førstekandidat i Oslo, Carl Ivar Hagen, sitt utspill om at alle båtflyktningene burde sendes tilbake.

– Det er helt uakseptabelt og helt uaktuelt. Jeg kan fortelle at disse menneskene beskriver forferdelige forhold i Libya, og eneste veien ut av Libya i dag, uansett hvem du er og hvorfor du er i Libya, er sjøveien.

Alle som reddes av organisasjonen i Middelhavet sendes i land i Italia, som så overtar ansvaret for dem.

Eiendeler ombord en båt reddet av Bourbon Argos 06.august

Disse eiendelene lå igjen i en båt etter en redningsaksjon utført av Leger uten grenser 06. august.

Foto: Christophe Stramba / Christophe Stramba/MSF

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt