– Lever av smugling og bortføringer

Kort tid etter at det norske gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad reiste inn til den syriske byen Idlib, mistet Assad-regimet kontrollen i området. Nå dominerer Al Nusrafronten, og små kriminelle grupper som lever av smugling og bortføringer.

Islamist-krigere i Idlib

Islamistkrigere utenfor byen Idlib i Syria.

Foto: OMAR HAJ KADOUR / Afp

Etter måneder med harde kamper rykket Al Nusrafronten i mars i år inn i den syriske byen Idlib. Den Al Qaida-vennlige islamistgruppen fikk med det kontroll over store deler av nord-Syria. Dette skjedde drøye to måneder etter at nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad på sin facebook-side fortalte omverdenen at han hadde kommet til Idlib.

Al nusra-fronten fikk kontroll over området med bistand fra mange små grupperinger som tidligere var forent i kampen mot Assad-regimet. Mange av disse gruppene har utviklet seg til å bli rene kriminelle gjenger, sier Per Christian Gundersen som er kommandørkaptein ved Forsvarets høgskole og har Syria som spesialfelt.

Per Christian Gundersen

Per Christian Gundersen, kommandørkaptein ved Forsvarets Høgskole.

Foto: Forsvaret

– En del av disse gruppene har sett seg tjent med å ikke lenger bare bekjempe Assad-regimet. De driver også kriminell virksomhet, blant annet smugling, bortføring og plyndring, sier Gundersen.

– Gisler har stor verdi

Statsminister Erna Solberg bekreftet onsdag at regjeringen ble kjent med at nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad var kidnappet allerede i januar. Statsministeren fortalte også at Norge har mottatt flere krav om løsepenger, men det er ikke kjent når de første kravene kom.

En vestlig person som reiser inn til dette områdene kan i utgangspunktet ha stor verdi for disse gruppene som gissel. Et mulig scenario er at de likevel ikke har klart å nyttiggjøre seg av gisselet, og derfor har solgt ham videre slik at han til slutt har endt opp hos IS, sier Per Christian Gundersen.

En ISIL-støttespiller veiver med et IS-flagg på en tom gate i Raqqa

En islamist-kriger med IS-flagget i Raqqa i juni 2014

Foto: STRINGER / Reuters

Globalt propagandaapparat

Den militante islamistgruppen IS har sitt hovedkvarter i byen Raqqa lenger øst i Syria, og kontrollerer nå store deler av det krigsherjede landet. Terrororganisasjonen har de siste årene holdt mange gisler, og henrettet flere. Gislene brukes i organisasjonens propagandastrategi, sier Gundersen.

– Den Islamske staten har en global rekkevidde på sitt propagandaapparat. De har en gjennomtenkt propagandastrategi, og differensierer budskapet sitt på ulike verdensdeler. Målet er å hele tiden være i media, for på den måten å vise styrke, skape frykt og kunne rekruttere nye krigere.

Fremmedkrigere bidrar med kunnskap

Mot slutten av fjoråret ble det anslått at nærmere 17.000 personer har reist til Syria for å kjempe med IS. Flere av fremmedkrigerne er fra Norge. PST vet om 70 personer som har reist fra Norge til Syria og Irak for å kjempe. Fremmedkrigerne bidrar med viktig informasjon, sier Per Christian Gunders.

– De mange fremmedkrigerne som er tilsluttet terrorgruppen gir organisasjonen kunnskap om de ulike landene propagandaen rettes mot. En kan ikke se bort ifra at IS har timet offentliggjøringen av det norske gisselet til å sammenfalle med innspurten i den norske valgkampen.

kart syria

Partene i borgerkrigen i Syria

Foto: NRK grafikk

SISTE NYTT

Siste nytt