Svensk avis: – Leter etter skadet russisk ubåt

Allerede før den store ubåtalarmen gikk fredag skal en nødsamtale fra en skadet russisk ubåt ha blitt fanget opp, ifølge avisa Svenska Dagbladet.

Se det svenske Forsvarets egne bilder fra aksjonen med søk etter mulig utenlandsk undervannsaktivitet utenfor Stockholm.

VIDEO: Se det svenske Forsvarets egne bilder fra søket. Her er et av marinens mest moderne skip HMS Visby på plass for å delta i søket med sine avanserte sonarer for leting etter ubåter (foto: David Gernes/Försvarsmakten).

Avisa hevder å ha flere kilder på at informasjonen ble fanget opp av svenske myndigheter.

I tillegg til informasjonen som muligens kan knyttes til en russisk ubåt skal også en form for sender ha startet å sende signaler fra skjærgården utenfor Stockholm til den russiske området Kaliningrad som ligger inneklemt mellom Polen og de baltiske statene.

Kaliningrad har en viktig marinebase for det russiske forsvaret slik at landet kan seile ut mot Østersjøen.

Ifølge Svenska Dagbladet skal opplysningene om signaler fra både en slik sender og en mulig ubåt stamme fra signalspaningen til det svenske forsvaret.

Avisa har tidligere meldt at det også skal ha blitt observert en «menneskeskapt farkost» som ikke kunne være et dyr eller et naturfenomen.

Det er en slik observasjon svenske Forsvarsmakten har henvist til i sin omtale av den omfattende alarmen og aksjonen med et stort antall fartøy, helikoptre og personell som søker etter mulig «utenlandsk undervannsaktivitet».

Svensk soldat i søk i skjærgården utenfor Stockholm

Et stort antall soldater deltar i aksjonen og letingen. Noen av dem har som hovedoppgave å drive med signaletterretning for å fange opp mulig kommunikasjon fra eventuell utenlandsk undervannsaktivitet.

Foto: David Gernes / Försvarsmakten

Aksjonen startet fredag, og ble da også kunngjort offentlig fordi Forsvaret visste en så stor aksjon ville vekke oppsikt.

Les mer: Ubåtalarm i Stockholms skjærgård

Men allerede før det skal det ha vært tegn på hva som skjedde, ifølge den svenske avisa Svenska Dagbladet.

– Fanget opp nødsignal

For dagen før, torsdag, fanget svenske etterretningssystemer opp signaler.

Et radiosignal på russisk ble fanget opp, og det var i tillegg veldig spesielt fordi Forsvaret kunne knytte det til en helt spesiell radiofrekvens som brukes av det russiske forsvaret for nødsamtaler, ifølge Svenska Dagbladet.

Ifølge avisa gikk det så over et halv døgn før den mye omtalte observasjonen av noe mistenkelig ble gjort.

Det svenske forsvaret satte så i gang et omfattende søk.

Samtidig som søket pågikk utover fredag ettermiddag og kveld fortsatte analysene av alle radiosignaler og etterretning som kunne fanges opp.

Rundt kl. 22 fredag kveld skal signalspaning igjen ha fanget opp radiosignaler.

Denne gangen gikk signalene fra russiske Kaliningrad til det konkrete området i skjærgården kalt Kanholmfjärden. Et område som lørdag har blitt svært nøye gjennomsøkt av svenske militære skip.

Den siste sendingen skal ifølge avisa ha vært kryptert. Så Forsvarsmakten skal ikke vite innholdet, men klarte likevel å peile hvor signalene kom fra.

– Kan være både ubåt og miniubåt

Ifølge Svenska Dagbladet er det mye som tyder på at signalene kommer fra en form for undervannsfarkost.

Det kan være både en miniubåt og en stor ubåt, ifølge avisa.

Kilder bekrefter til dem at signalene er fanget opp.

– Vi konsentrerer oss nå for å kunne slå fast om det er utenlandsk undervannsaktivitet eller ikke, sier en kilde til avisa.

Innsatsen i området har vært mulig å observere for mange som har vært i nærheten lørdag.

Samtidig har forsvarsskipene i stor grad bedt sivile som kommer inn i havområdene som er mest aktuelle om å velge en annen kurs.

Ifølge Svenska Dagbladet gjøres søkene nå slik:

  • Flere mineryddingsfartøy søker havbunnen i skjærgården
  • I mer åpent farvann søker de svært avanserte korvettene i Visby-klassen, HMS Visby og HMS Sundvall
  • Ut mot grensen for svensk territorialvann skal en svensk ubåt nå drive aktiv spaning

Les også: Øker innsatsen med nytt spesialskip for ubåtjakt

Forsvaret vil verken bekrefte eller avkrefte

Etter at opplysninger om at det var fanget opp radiosignaler fra en mulig russisk båt i nød uten for Stockholm har svenske Försvarsmakten gått ut med ei ny pressemelding sent lørdag kveld.

– Försvarsmakten kan verken bekrefte eller avkrefte opplysninger publisert i media lørdag kveld om en savnet utenlandsk ubåt, skriver de.

Avisa Svenska Dagbladet som kom med opplysningene har forsøkt å konfrontere både Försvarsmakten, utenriksminister Margot Wallström, forsvarsminister Peter Hultqvist eller FRA.

FRA eller Försvarets radioanstalt er ekspertene på signaletterretning i Sverige, og de som mest sannsynlig har plukket opp radiosignaler fra en ubåt i nød om det stemmer.

Det svenske forsvaret gjentar bare at det fortsatt for fullt pågår søk etter mulig «utenlandsk undervannsvirksomhet».

– Det pågår nå en informasjonsinnhentingsoperasjon i Stockholms skjærgård med både optisk spaning og spaning med ulike sensorer på våre fartøy. Målet er å klargjøre om det pågår eller har pågått utenlandsk undervannsvirksomhet i området. Av hensyn til operasjonen kan vi ikke kommentere opplysninger om den, sier informasjonsdirektør Erik Lagersten i uttalelsen som Försvarsmakten har publisert i kveld.

NRKs reporter Guri Norstrøm i Stockholm kan fortelle at det svenske forsvaret verken bekrefter eller kan avkrefte at opplysningene om en ubåt i nød. Hun forteller også at journalisten bak saken med opplysningene har 30 års erfaring med forsvars- og sikkerhetssaker.

NRKs reporter Guri Norstrøm i Stockholm kan fortelle at det svenske forsvaret verken bekrefter eller kan avkrefte at opplysningene om en ubåt i nød. Hun forteller også at journalisten bak saken med opplysningene har 30 års erfaring med forsvars- og sikkerhetssaker.

SISTE NYTT

Siste nytt