Hopp til innhold

– Lenge til Saleh drar hjem

Jemens president, som er i Saudi-Arabia for å behandles for skader han fikk i et bombeangrep, vil ikke komme hjem med det første, ifølge en vestlig diplomat.

President Saleh

SÅRET: Jemens president er i Jemens naboland, og det er usikkert om han noen gang vil vende hjem.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters

President Ali Abdullah Saleh skal ha blitt alvorlig såret i angrepet tidligere i juni. Etter angrepet måtte Saleh til Jemens naboland Saudi-Arabia for å få behandling.

TNT-bombe i Salehs moské

Jemen er et fattig land som er avhengig av penger fra Saudi-Arabia for å lønne både regjering og holde sykehusene i landet i drift.

– Vi tror Saleh er alvorlig skadet. Han kommer ikke til å dra hjem i løpet av de kommende dagene. Han kommer ikke hjem snart, sier en diplomat til nyhetsbyrået Reuters.

Diplomaten sier også til Reuters at det var dynamitt som var plantet inne i moskeen der Saleh var for å be, som skadet ham den 3. juni i år. Ifølge nyhetsbyrået AFP var det plantet fem bomber inne i moskeen og én på utsiden.

Det har tidligere blitt opplyst at Saleh ble såret under et rakettangrep mot en av boligene hans i hovedstaden Sanaa.

Vil at visepresidenten skal ta over

USAs toppdiplomat i Jemen, Jeffrey Feltman, ber torsdag om at makten umiddelbart overføres. Kravet fra USA kommer like etter et møte med visepresident Abdrabuh Mansur Hadi, som overtok ledelsen av landet da Saleh dro.

– Vi tror fremdeles at en rask, fredelig og ryddig maktoverføring er i folkets interesse, sier Feltman.

Det internasjonale samfunnet ber Hadi om å overta makten permanent etter at Saleh har forsvunnet til nabolandet.

Saleh har ikke vist seg offentlig siden han dro til Riyadh, og det er mange som lurer på om han i det hele tatt vil komme tilbake. Da han forlot landet feiret motstanderne hans seieren med gatefester.

Men Hadis grep om makten er tvilsom ettersom Salehs familie kontrollerer de viktige sikkerhetstjenestene. En av dem er Salehs sønn Ahmed, som kontrollerer nasjonalgarden.

Saleh har lenge trosset det internasjonale presset om å godta en maktoverføring, selv om det tre ganger han kommet til en avtale som opposisjonen i Jemen har godtatt.

SISTE NYTT

Siste nytt

5sr92PoUWQs

– Høye rop om hjelp og blod over alt

Minst 260 mennesker mistet livet i en togulykke i India. To passasjertog var involvert, og flere enn 900 mennesker er skadd.