NRK Meny
Normal

– Lederskapet i IS er mer robust enn man tror

Selv om USA de siste dagene har drept en rekke sentrale IS-ledere, tror ikke Kristian Berg Harpviken, direktør ved Institutt for fredsforskning, at det nødvendigvis svekker terrororganisasjonen.

IS-krigar med flagg i Mosul.

IS har mistet mange av sine ledere etter at de begynte sin offensiv. Men Kristian Berg Harpviken tror det fortsatt er mange skikkelser med kompetanse igjen i organisasjonen.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

– Noen av dem amerikanerne har drept er temmelig sentrale i IS-organisasjonen. Samtidig er IS store, og de har mange folk med kompetanse i organisasjonen. Lederskapet er mer robust enn man tror, sier han til NRK.

Sentrale ledere drept

Harpviken
Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Den siste uken skal flere sentrale ledere i terrorgruppa Den Islamske stat (IS) ha blitt drept som følge av amerikanske angrep i Syria og Irak.

Onsdag ble det meldt at nestkommanderende i IS, Abdul Rahman al-Qaduli, ble drept i et luftangrep i Irak.

Det amerikanske forsvaret bekreftet i går at Abu Sayyaf, en annen av gruppens ledere, ble drept i en operasjon som ble gjennomført av amerikanske spesialstyrker i Syria. Sayyaf var involvert i IS' militære operasjoner og han hjalp terrororganisasjonen med å lede olje-, gass- og finansoperasjoner.

Og i dag kom meldingen om at fire ledere av ekstremistgruppa ble drept i en amerikansk bakkeoffensiv i Syria natt til lørdag.

I tillegg skal flere titalls IS-medlemmer ha blitt drept i disse angrepene.

Paralleller til Al Qaida

Dusør utlyst for IS-ledere

Abdul Rahman al-Qaduli, også kjent som Abu Alaa al-Afri, var en av flere sentrale IS-ledere som USA utlovte dusør for i mai i år.

Foto: -- / Afp

Harpviken tror at selv om man klarer å bekjempe IS, så vil den globale islamistiske terroren finne andre måter og organisasjoner for å slå tilbake på.

Han drar paralleller til det som har skjedd med Al Qaida de siste 12–14 årene – der har mange sentrale ledere blitt drept, ikke minst gjennom droneangrep, men organisasjonen og ikke minst terrorfaren består.

– Al Qaida har kanskje blitt svekket gjennom disse angrepene på sentrale skikkelser, men paradokset er at den globale islamistiske terroren står sterkere enn noensinne, sier han.

– Slike organisasjoner har vist seg å være veldig omstillingsdyktige. På et overordnet nivå har de vist at de for eksempel ikke er avhengige av å ha kontroll over landområder.

– Vakuum for gode ideer

Harpviken tror at det nå er viktig for USA gjennom disse siste angrepene å vise at de gjør noe i kampen mot IS – for de har tidligere fått kritikk, både internasjonalt og hjemme i Washington, for å ha gjort for lite.

– Men det er et betydelig vakuum for gode ideer for hvordan man skal bekjempe den globale islamistiske terroren, og man er i en situasjon der man føler at man må gjøre noe, sier Harpviken.

– Derfor gjennomfører man slike militære tiltak, som ikke nødvendigvis er en del av en helhetlig plan for å bekjempe den islamistiske terroren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt