NRK Meny
Normal

– Lava på vei ut av vulkanen

Området nær den islandske vulkanen under isbreen Eyjafjallajokull rystet flere ganger i dag tidlig, og askeskyen er blitt mindre. Lava kan være på vei ut, tror en islandsk geolog.

ICELAND-VOLCANO

Geolog melder om mindre aske, men kraftig seismisk aktivitet i området rundt vulkanen på Island.

Foto: LUCAS JACKSON / REUTERS

Askestrålen som står opp av vulkanen, ble i dag anslått til å ha sunket til cirka to kilometers høyde. Det er mye lavere enn den tidligere høyden på opptil elleve kilometer, opplyser den meteorologiske tjenesten på Island.

Endring i vindretning

Men samtidig er det skjedd andre endringer.

– Vi har merket sterke vulkanske rystelser, så det må ha skjedd noen forandringer på vulkanens overflate, sier geologen Hjorleifur Sveinbjornsson ved det meteorologiske instituttet til Reuters.

– Muligens kommer det ut noe lava, tilføyer han.

Det har også vært endringer i vindretningen, og meteorologene tror at asken kan begynne å falle ned over hovedstaden Reykjavik tirsdag, melder den islandske nettsiden Iceland Review Online.

Motstridende meldinger

NRKs reporter på Island, Jan Espen Kruse. Han forteller om motstridende meldinger om den minkende askeskyen.

– Det kan skyldes lavere intensitet, mens andre eksperter mener at det er sterkere vind som presser røyken ned mot bakken, og at det spys ut like mye som før, sier Kruse.

– De fleste eksperter mener det vil ta lang tid før utbruddet reduseres eller stanser, legger Kruse til.

Katla er foreløpig rolig

Mange har fryktet at det store nabo-vulkanen Katla skal våkne til liv og komme med et enda kraftigere utbrudd enn vulkanen under isbreen Eyjafjallajokull. Katla pleier å komme med utbrudd hvert 30. til 60. Siste utbrudd var i 1918, og seismologer har nå ventet på utbrudd siden 1960-tallet.

Men det skal ikke være tegn til liv i Katla for øyeblikket.

– Man pleier å få en advarsel omlag en måned før utbrudd i Katla. Vi har ikke sett noe tegn til utbrunn enn så lenge, sier Ari Tryggvason, seismolog på Seismologisk institutt ved Uppsala universitet, til det svenske nyhetsbyrået TT.

– Det virker sannsynlig at vi får et utbrudd fra Katla, men vi vet jo ikke hvordan fremtiden ser ut, sier Tryggvason.

Katla ligger bare fire kilometer fra Eyjafjallajokull, og denne vulkanen vil kunne spy ut mye større mengde aske enn lillebroren. Etter de tre siste utbruddene til Eyjafjallajokull, i 920, 1612 og 1821 - 1823, har Katla våknet til liv like etter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt