– Lastebilangriper i Stockholm hadde bånd til IS

Den 39 år gamle usbekiske statsborgeren som utførte lastebilangrepet i Stockholm, var rekruttert av IS, ifølge Usbekistans utenriksminister.

Angrep i Stockholm

KJØRTE NED FOLK: Fire personer ble drept da gjerningsmannen kjørte en lastebil inn i kjøpesenteret Åhlens i Stockholm 8. april.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Sikkerhetstjenesten i Usbekistan hadde forut for angrepet advart Sverige om 39 år gamle Rakhmat Akilov, via et annet vestlig land, opplyser utenriksminister Abdulaziz Kamilov til Reuters.

Rakhmat Akilov

Rakhmat Akilov ble tirsdag varetektsfengslet. 39-åringen har erkjent at han kjørte en lastebil inn i en folkemengde i Stockholm forrige fredag. Fire personer ble drept i terrorangrepet.

Han sier ikke hvilket land det dreier seg om, men hevder at Akilov ble rekruttert av IS etter at han forlot Usbekistan og bosatte seg i Sverige i 2014. Det svenske sikkerhetstjenesten Säpo har tidligere bekreftet at de kjente til Akilov i forkant av terrorangrepet. Säpo ønsker ikke å kommentere påstandene om at de mottok advarsler, men sier til Sveriges Radio at de samarbeider med flere sikkerhetstjenester fra andre land.

– Vi kan verken bekrefte eller avkrefte denne type opplysninger. På generelt grunnlag kan jeg si at vi samarbeider med en rekke sikkerhetsorganer, spesielt ute i Europa, sier pressevakt Karl Melin.

Akilov ble tirsdag varetektsfengslet. 39-åringen har erkjent at han kjørte en lastebil inn i en folkemengde i Stockholm forrige fredag. Fire personer ble drept i angrepet.

Svensk politi opplyste torsdag at det så langt er mottatt 1.000 tips i saken og at det er gjennomført over 700 avhør. Videre er det utført flere aksjoner mot boliger, og 300 beslag skal analyseres. 50 politifolk skal i tiden framover jobbe på fulltid kun med denne saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt