NRK Meny
Normal

Storrazzia mot Putin-motstandere i Moskva: – Det er regelrett galskap

Putin-motstandere trekker paralleller til Stalins politiske utrensking i 1937 etter at russisk politi nærmest brøt seg inn til flere opposisjonsledere dagen før en varslet og lovlig stordemonstrasjon.

navalnij

RAZZIA: Her vinker opposisjonslederen Aleksej Navalnij fra vinduet i leiligheten sin i Moskva, mens politiet ransaker leiligheten hans (innfelt).

Foto: AP/Privat

– Det er ingen tvil om at myndighetene nå prøver å skremme oss til taushet. Dette er en veldig tydelig strategi etter at Putin kom tilbake til makten, sier opposisjonspolitiker Ilija Ponomarev til NRK.no.

Risikerer ti års fengsel

Mandag morgen utførte russisk politi en storrazzia mot flere ledende opposisjonelle i Moskva. Både frontfiguren og bloggeren Aleksej Navalnij, venstreradiakel Sergeij Udaltsov, realityprogramlederen Ksenija Sobchak, tidligere visestatsminister Boris Nemtsov og Ilija Jasin fikk leilighetene endevendt.

ponomarev

– LAR OSS IKKE KNEBLE: Opposisjonspolitikeren Ilija Ponomarev advarer Putin mot å kneble motstanderne. – Det øker bare misnøyen, sier han.

Foto: Evgenija Vorobijeva / NRK

Navalnij skriver på sin Twitter-side at politistyrkene nærmest saget seg gjennom døren, lette høyt og lavt og tok med seg alt fra T-skjorter med politisk budskap, leker og barnebilder. Han har postet flere bilder av razziaen. Ifølge Moscow Radio Echo sperret politiet av blokkinngangen til leilighetene mens de holdt på.

– Topp. En politirazzia er underveis i mitt hjem. I forbindelse med masseprotestene. De praktisk talt saget ned døren min, skrev Navalnij på Twitter ved 8.30-tiden lokal tid mandag.

Det skjer dagen før en planlagt massemønstring mot det russiske regimet, som på forhånd er blitt døpt «millionmasjen». Demonstrasjonen, som er den foreløpig siste i en lang rekke etter protestene brøt ut for et halvt år siden, er godkjent av myndighetene i Moskva, men arrangørene risikerer opp mot ti års fengsel dersom de blir tiltalt for å ha organisert masseuroligheter. Nå er de også kalt inn til avhør før demonstrasjonen i morgen.

– Dette er regelrett galskap fra Putin og myndighetene. Hva i all verden skal de finne i noen av disse hjemmene? Ingenting, sier Ponomarev.

Selv slapp han unna razziaen, til tross for sin profilerte rolle i den russiske opposisjonen og organiseringen av protestene. Han er nemlig medlem av nasjonalforsamlingen Dumaen, og dermed beskyttet mot straffeforfølgelse. Dermed risikerer han i utgangspunktet heller ikke å bli rammet av de særdeles skjerpede bøtesatsene for ulovlige demonstrasjoner.

Vladimir Putin

HARD LINJE: Vladimir Putin har vist en hard linje overfor den stadig mer aktive opposisjonen etter at han ble innsatt som president for andre gang igjen i mai.

Foto: Vladimir Rodionov / Ap

Vladimir Putin, som ble innsatt som president for andre gang 6. mai, banket før helgen gjennom en ny lov som mangedoblet satsene, slik at man nå risikerer rundt 50.000 norske kroner i bot – også et ledd i forsøket på å kneble opposisjonen, tror Ponomarev.

Venter 200.000 tirsdag

razzia

– SAGET SEG NÆRMEST INN: Ifølge Navalnij saget politiet seg nærmest inn i leiligheten, og endtevendte den. – De tok med seg barnebilder, sier han.

Foto: Aleksej Navalnij / Privat

De siste stordemonstrasjonene har dessuten resultert i massearrestasjoner av demonstranter, og opposisjonsledere ble stoppet mens de holdt lovlige appeller under den siste 6. mai.

Den harde linjen fra Putin til tross – Ponomarev avviser at presidenten kommer til å lykkes. Påstander om valgfusk etter både parlamentsvalget i desember i fjor og presidentvalget i mars utløste det største folkeopprøret i landet siden Sovjetunionen. Mange fryktet at luften var i ferd med å gå ut av ballongen, men nå er presset større enn noensinne, mener Ponomarev.

På sosiale medier som Twitter og Facebook gikk tematittelen #privjet’37 som en farsott mandag, med henvisning til den politiske utrenskningen i regi av Joseph Stalin i Sovjet fra 1937 til 1938.

– Jeg tror vi vil se opp mot 200.000 mennesker protestere mot Putin i Moskva i morgen. Han prøver å vise styrke, vi skal vise at vi ikke lar oss true til taushet, sier Ponomarev.

– Har opposisjonen klart å bevare den fredelige linjen, eller har dere blitt radikale og provosert unødvendig mye?

– Vi er veldig tydelig på at dette skal være et fredelig opprør. Det er vår eneste mulighet til å nå frem med budskapet. Slik vil vi holde det. Men når politiet bryter loven og arresterer ulovlig, hva kan vi gjøre? Vi håper dette blir grundig etterforsket.

Ekspert: – Kompromissløse Putin viser seg

RUSSIA-PROTESTS/

VÆPNET VAKTHOLD: Væpnede vakter sto utenfor de opposisjonelles hjem mens politiet utførte razziaen.

Foto: Reuters

Nupi-forsker og Russland-ekspert Julie Wilhelmsen Putins mener harde linje mot opposisjonen etter comebacket i presidentstolen for en måned siden er en skuffelse for alle som hadde trodd på en kompromissvillig og dialog-innstilt president. Sammenstøtene 6. mai var slik hun har tolket det først og fremst fremprovosert av politiet, ikke opposisjonen.

Julie Wilhelmsen

SKUFFELSE: – De som håpet på en mer forsonlig Putin, blir nok skuffet nå som han viser en hard linje, sier Nupi-forsker Julie Wilhelmsen.

Foto: NUPI

– Man har vel hele tiden håpet at Putin satt Medvedev, som har vært mer pragmatisk innstilt, i presidentstolen fordi han ønsket en utvikling i den retningen. Men nå er det den harde, kompromissløse Putin som viser seg. Alt tyder på at det blir en hard linje overfor opposisjonen, først med de høye bøtesatsene, så med razzia, sier Wilhelmsen til NRK.no.

Det russiske regimet har i lengre tid prøvd å demme opp for fargerevolusjoner, slik man har sett i Ukraina og Georgia. Frem til desember i fjor var det ikke en veldig krevende jobb, fordi russere generelt har vært et lite politisk folk. Men det man har sett det siste halvåret, med masseoppstandelse mot valgfusk og korrupsjon, har skapt en frykt innad i Kreml som man nå prøver å bekjempe med svært sterke virkemidler, mener hun.

– Jeg tror det handler om en reell frykt, hvor løsningen han velger er å kneble opposisjonen. Så satser man på at det skal få folk til å sitte hjemme, og dermed frata opposisjonen deres eneste reelle våpen, sier Wilhelmsen.

– Vil han lykkes med dette, eller tenner det opposisjonen ytterligere?

– Det blir spennende å se. Noe er blitt veldig annerledes i Russland det siste halve året, denne følelsen av at styret ikke er legitimt, mot den store oppslutningen det faktisk var tidligere. Dersom politiet i morgen slår ned på demonstrantene med batonger, kan det være like mobiliserende som valgjukset.

demonstrasjon moskva

SAMMENSTØT: Etter mange fredelige demonstrasjoner i Moskva siden opprøret startet i desember i fjor, endte den forrige 6. mai med massearrestasjoner og sammenstøt mellom politi og demonstranter-

Foto: DENIS SINYAKOV / Reuters

Europarådet ber nå om at retten til å demonstrere blir respektert i medlemslandet Russland, melder NTB.

– Europarådet følger nøye hvordan forsamlingsfriheten nå utøves i Russland, sier generalsekretær Thorbjørn Jagland, som har bedt om mer informasjon om den nye loven fra russiske myndigheter.

– Jeg ber alle parter i Russland om å beskytte og respektere retten til å demonstrere fredelig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt

Laster Twitter-innhold

14 åring arrestert for å danse på gaten i Saudi-Arabia

Tenåringen ble pågrepet for «umoralsk opptreden» etter at en video der han danser i gaten i Saudi-Arabia tok av på nettet.