NRK Meny
Normal

– Kynisk spill om halal-kjøtt

President Nicolas Sarkozy og hans menn anklages for å bruke halal og muslimer som avledningsmanøver for sin vinglepolitikk i økonomien.

Nicolas Sarkozy og Mohammed Moussaoui

Mohammed Moussaoui som er leder av det franske muslimske råd mottok for en måned siden fortjenesteorden av president Nicolas Sarkozy for sin innsats for franske muslimer i Frankrike.

Foto: PIERRE VERDY / Afp

Debatten om halalslakting raser videre i Frankrike, på tredje uke.

Bråket startet da France 2 viste en fjernsynsdokumentar om at de fleste slakteriene i Paris-området slakter dyrene på en måte som er i tråd med jødiske og muslimske prinsipper.

Må merkes «uten bedøvelse»

Partilederen for ytrehøyre-partiet National Front, Marine Le Pen, grep saken begjærlig og forfulgte antydningene i dokumentaren om at halal- og kosher-kjøtt selges som vanlig konvensjonelt kjøtt, når det religiøse markedet har fått sitt.

President Nicolas Sarkozy forsikret raskt at storparten av kjøttet som selges i Paris og omegn, kommer fra slakterier i andre deler av Frankrike som ikke praktiserer halalslakting – og at dette ikke var noen sak å diskutere. Han dro sågar på besøk til det store engrokjøttmarkedet Rungis for å svare.

Sarkozy på Rungis matmarked i Paris

President Nicolas Sarkozy besøkte - da halaldebatten brøt ut - det store engrosmarkedet for mat som ligger i Rungis, vel en mil sør for Paris sentrum. Han var da innom halalavdelingen.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Så fikk valgpipen en ny lyd og nå er halalsaken i gang igjen.

Sist fredag uttalte innenriksminister Claude Guéant at regjeringen er imot sosialistenes forslag om at fastboende utlendinger og innvandrere uten statsborgerskap skal få stemmerett ved lokalvalg.

Guéant begrunnet det blant annet med faren for tvungen innføring av halalmat i skolekantiner.

– Frankrike har lokalsamfunn hvor utlendinger er i flertall, og i disse er et slikt scenario realistisk, sa innenriksministeren – og skapte storm.

Lørdag plukket også presidenten saken opp igjen og foreslo at kjøtt som er slaktet i henhold til de jødiske og islamske prinsippene, skal merkes med «Ikke bedøvet før slakting». Han forsikret at det ikke blir aktuelt å servere halalmat i offentlige kantiner, og mente at halalkjøtt var blitt den store bekymringen hos franskmenn i valgkampen.

Mandag var det statsminister François Fillons sin tur.

Halalkjøtt i Paris

Halalkjøtt: Frankrike har Vest-Europas største muslimske befolkning.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp

Han kalte halal- og kosher-prinsipper gammeldagse og bad religionene fire på forordningene.

– Religionene bør revurdere tradisjoner som ikke lenger har relevans i dagens samfunn, med moderne teknologi, vitenskap og helsehygiene.

– De rituelle metoden for slakting var fornuftig sett ut ifra datidens forhold, ikke minst av hygieniske årsaker, men vi er ikke der nå. Vi lever nå i et moderne samfunn, sa Fillon til radiokanalen Europe 1.

Det største problemet i landet?

Regjeringens «slakteutspill» har ført jøder og muslimer sammen i kampen.

– Det å merke kjøtt med «Slaktet uten bedøvelse» vil kun stemple jøder og muslimer og føre til stigmatisering og økte spenninger i samfunnet, mener Mohammad Moussaoui, leder av landets islamske råd.

– Hver gang en forbruker går forbi kjøttdisken og ser pakker merket med «Ikke bedøvet», vil man få inntrykket at dette er kjøtt fra dyr som det er begått en forbrytelse mot, sier Moussaoui og mener at muslimer og jøder fungerer som syndebukker i valgkampen.

– Når Frankrikes problemer er så gedigne, og landet er midt i en krisetid, hvordan kan kosher- og halalslakt være det store problemet, spør sjefrabbineren Gilles Bernheim.

Og de religiøse lederne får støtte fra franske velgere. I en stor undersøkelse som Le Monde trykket denne uken, kommer innvandring langt ned på listen over temaer velgerne mener diskuteres for lite.

På toppen av forsømte temaer står boligpolitikk og økonomi, hvor over 70 prosent savner seriøs diskusjoner om problemene. Kun 36 prosent gjør det samme når det gjelder innvandring.

Bråk i Paris

Det er sju år siden ungdomsopprøret i franske forsteder som virkelig sjokkerte Frankrike.

Foto: ERIC GAILLARD / REUTERS

Kynisk spill om halal

– Halaldebatten er rett og slett er kynisk spill, fordi planen for valgkampen ikke fungerer, sier Remi Nilsen, redaktør for norske Le Monde diplomatique.

– Sarkozy gamblet med å komme sent inn i valgkampen, hvor han skulle fremstå som den store lederen i krisetider. Det går ikke helt etter den oppskriften, sier han.

For president Sarkozy sliter med å hente inn forspranget til Sosialistene og deres kandidat François Hollande. Det er trolig de to som går videre til annen valgomgang, og meningsmålingene viser at Hollande også der ligger foran.

– Sarkozy har ikke lykkes godt i håndteringen av den økonomiske krisen og de økonomiske nedgangstidene, hvor varsellampene blinket for flere år siden. Det har vært mye vingling i politikken, sier Remi Nilsen.

– Da presidenten ble valgt i 2007, stod han for en liberalistisk politikk og lovet ny kurs. Nå er han tilbake på den tradisjonelle gaullistiske linjen, med at han skal verne den franske industrien og hvor «Made in France» er svært viktig. Men det går jo ikke særlig bedre for det.

Arbeidsledigheten i Frankrike er høy, det samme er statsgjelda – i en eurosonen hvor det knapt nok er økonomisk vekst. At landet fikk nedgradert sin økonomiske status fra såkalt «triple-A», var ikke akkurat noen fjær i hatten for presidenten.

– Dermed, for å kapre velgere fra National Front som han trenger i konkurransen mot Hollande, går de løs på innvandrere. Sarkozy har hentet inn en av sine gamle rådgivere fra den forrige valgkampen og hun er kjent for å kjøre en tøff linje, sier Nilsen.

Sarkozy

Sarkozy sliter med å hente inn forspranget til Sosialistene og deres kandidat François Hollande.

Foto: Claude Paris / Ap

Og det gikk ikke lenge før presidenten fortsatte ordbruken der hvor han slapp i forrige presidentvalg.

«For mange utlendinger»

Denne uken sa Sarkozy at det er for mange utlendinger i Frankrike og lovet å halvere antallet, fra i overkant av 180.000 i året til 100.000.

– Vårt system for integrering fungerer stadig dårligere fordi det er for mange utlendinger her. Vi greier ikke lenger å skaffe dem bolig, jobb, skole, sa presidenten.

Sarkozy modererte seg riktignok i et nytt fjernsynsintervju med å si at innvandring kan bli en velsignelse for Frankrike mange steder, men at den må kontrolleres bedre.

Frankrike har – på grunn av sin kolonifortid – Vest-Europas største muslimske befolkning på mellom fire og fem millioner. Landet har også den største jødiske befolkningen i Europa, på rundt 700.000 personer. Mange av dem har røtter i Algerie.

På grunn av språket er Franrike et yndet sted for mange fransktalende nordafrikanere og afrikanere med drømmer om en bedre fremtid.

– Sarkozy har bygget sin karriere på kampen mot innvandrergrupper. Han ble jo for alvor kjent i krigen mot de opprørske innvandrerungdommene. Som innenriksminister skulle han «ta pøblene» og han opprettet en minister for «fransk identitet», sier Nilsen i Le Monde.

Siden har det blitt forbud mot religiøse hodeplagg og fremtredende religiøse symboler i franske skoler, og bruk av burka og niqab i det offentlige rom. Og forbud mot å be på gaten.

Sarkozy i Nice

– Halaldebatten er rett og slett er kynisk spill, fordi planen for valgkampen ikke fungerer, sier Remi Nilsen, redaktør for norske Le Monde diplomatique.

Foto: VALERY HACHE / Afp

Kan bli halal-boomerang

– Men det skal sies, det har skjedd en del i forstedene siden opprøret i 2005. Store tiltak er satt inn, og det er tegn til mer politisering og større sosial aktivitet blant forstadsbefokningen.

– Derfor blir det spennende om halaldebatten faktisk kan føre til en motsatt politisk dynamikk, særlig hvis jødiske og muslimske grupper går sammen. Mange av dem befinner seg sammen nede på den sosiale rangstigen i et svært klassedelt samfunn og slik sett kan dette faktisk politisk slå tilbake på Sarkozy, sier Remi Nilsen.

Sarkozy trues ikke bare fra ytre høyre, også den radikale ytrevenstrekandidaten Jean-Luc Melenchon fisker blant Sarkozys velgere.

Og Nicolas Sarkozy sliter med bildet om at han gjennom sin fem år lange presidentperiode har gjort mest for de rike og lite for folk flest.

– Bling-bling-stempelet henger fortsatt ved, presidenten som er mer opptatt av status og tilfredsstille de rike, enn innsats for folk flest. Ofte har inntrykket tippet over i det komiske, sier Nilsen.

Denne uken la presidenten frem en plan med tiltak for de fattigste i det franske samfunnet, hvor mange har innvandrerbakgrunn. Han lover også videre opprustning av de utskjelte forstedene.

Men presidenten gjorde det også klart at det kommer nye tiltak mot misbruk av offentlige velferdsordninger, han forlanger deltakelse på kurs og skoleringstiltak i bytte mot trygder og stønader og han vil frata velferdsgoder fra innvandrere som har vært mer enn 10 år i Frankrike og som ikke klarer å forsørge seg selv.

– Frankrike har alltid hatt stor innvandring. Samtidig er det samfunn med svært liten sosial mobilitet.

– Den manglende integreringen man har sett de siste tiårene skyldes til dels manglende vilje til å legge til rette for økte muligheter i samfunnet, eksempelvis er det svært vanskelig å få statsborgerskap og det er vanskelig å bevege seg oppover i det franske samfunnet. Jeg tror det like mye er årsaken som at det virkelig kommer for mange, sier Nilsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt