– Kvinner mishandles på sykehus

Gravide kvinner slås, hånes og utsettes for livsfare av helsepersonell på sykehus i Sør-Afrika, avslører en ny undersøkelse fra Human Rights Watch.

Fødsel

Denne etiopiske kvinnen fikk hjelpen hun trengte på Rahmina Mossa Mother and Child sykehus i Sør-Afrika. Ikke alle andre gravide kvinner er like heldige.

Foto: EVN

Ruta Araya forteller overfor APTN at hun lå to uker på sykehus i Sør-Afrika uten å få hjelp. Barnet rørte ikke lenger på seg inne i magen hennes, og kvinnen ba desperat om legenes hjelp.

– Jeg tryglet legen om hjelp: «barnet mitt dør inne i magen min», forteller Araya.

Da de omsider la henne inn for keisersnitt etter 15 dager, opplevde hun at helsepersonellet lo av henne under operasjonen.

– De sa jeg hadde et rart ansikt, og at babyen min var så liten at den kunne få plass i en skoeske, forteller Araya.

Barnet hennes var dødt ved fødsel.

– Det var vondt, sier Araya.

Ruta Araya

- Det gjorde utrolig vondt å bli ledd av under operasjonen, forteller Ruta Araya over Skype. Etter å ha blitt oversett 15 dager på sykehus, forløste legene hennes døde barn.

Foto: EVN

Måtte tørke opp sitt eget blod

Kvinnene mishandles både psykisk og fysisk. I de verste tilfellene resulterer mishandlingen og neglisjeringen i dødsfall, står det i rapporten «Stop Making Excuses».

Minst tre sykehus etterforskes etter at babyer har dødd på sykehusene. I en av sakene skal 29 babyer ha dødd i løpet av kort tid, trolig på grunn av en sykehusbakterie. Ifølge rapporten skal sykehuset verken ha hatt toalettpapir, såpe, operasjonshansker eller desinfiserende spray.

– Noen kvinner snakket om at de ble nektet å få få medisin, ble sendt avgårde uten undersøkelse når de hadde veer, og at de måtte vaske bort sitt eget blod dersom de blødde på gulvet, forteller Agnes Odhiambo i Human Rights Watch, som hadde hovedansvaret for intervjuene av de 157 kvinnene.

Slått, kløpet og kjeftet på

Flere kvinner forteller at de ble slått i ansiktet, kløpet og beskyldt for løgn om smerter under fødselen.

En kvinne forteller at hun måtte føde på gata utenfor helseklinikken etter å ha blitt avvist av helsepersonell to ganger fordi de mente fødselen ikke var i gang.

Andre ble bedt om å holde munn med begrunnelsen at «siden de hadde hatt glede av den seksuelle omgangen, så burde de ikke klage på fødselssmertene».

– Smertelig klar over situasjonen

Ifølge Human Rights Watch fører dårlig styring og korrupsjon til tusenvis av unødvendige dødsfall i forbindelse med fødsel.

Totalt dør 43,2 per 1000 fødsler i Sør-Afrika, viser tall fra CIAs landoversikt.

Helseminister Aaron Motsoaledi

Helseminister Aaron Motsoaledi i Sør-Afrika sier de vil ta tak i problemet,

Foto: Themba Hadebe / Ap

Mens andre afrikanske land har klart å snu den negative trenden, har dødsfall i forbindelse med fødsler firedoblet seg i Sør-Afrika, viser informasjon fra myndighetene som er gjengitt i rapporten.

Ifølge helseministeren i Sør-Afrika, Aaron Motsoaledi, var de «smertelig klar» over situasjonen, og at de vil handle når de får det på det rene hvem som har gjort hva, slik at de kan holdes ansvarlig for sine handlinger.

SISTE NYTT

Siste nytt

Demonstrasjoner i Bogotá

Colombia: Blodig oppstand mot myndighetene

Det startet som en protest mot høyere skatter. Og det er blitt et omfattende sosialt opprør som har kostet minst 26 mennesker livet.