Hopp til innhold

– Kvinne henrettet i Iran

Iranske Shahla Jahed skal ha blitt henrettet ved henging i Teheran onsdag morgen lokal tid.

Shahla Jahed

Shahla Jahed i retten i 2004.

Foto: - / Afp

Shahla Jahed

Shahla Jahed skal ha blitt hengt før morgenbønnen onsdag morgen.

Foto: - / Afp

Det melder iranske medier, ifølge britiske The Guardian.

Jahed ble dømt til døden i 2002 for å ha drept kona til en tidligere iransk landslagsspiller i fotball, som hun selv skal ha hatt et forhold til.

«For få minutter siden ble Shahla Jahed hengt på gårdsplassen i Evin-fengselet i Teheran, etter å ha sonet 3063 dager i fengsel», heter det i en melding fra det statlige nyhetsbyrået Fars.

– Hengt før morgenbønnen

Ifølge organisasjonen Islamic Republic Student Agency (ISNA) ble hun hengt klokken 05.00 lokal tid, med den drepte kvinnens familie tilstede. Henrettelser blir vanligvis utført før morgenbønnen.

Dersom familien hadde tilgitt henne, kunne Jaheds liv vært spart, skriver The Guardian.

Jahed skulle opprinnelig henrettes i 2004, men saken ble tatt opp på nytt i 2008 etter sterkt press fra menneskerettighetsorganisasjoner og det internasjonale samfunnet.

Tirsdag kveld ba både Amnesty og Iran Human Rights igjen om at henrettelsen måtte stanses.

– Trist og brutalt

Generalsekretær i Amnesty Norge, Jon Peder Egenæs

Generalsekretær i Amnesty Norge, Jon Peder Egenæs.

Foto: NRK

Generalsekretær Jon Peder Egenæs i Amnesty Norge sier henrettelsen av Jahed er trist og brutal.

– Dette er nok et eksempel på en ekstremt trist og brutal praksis som myndighetene i Iran har lagt seg til spesielt de siste 4-5 årene hvor antall henrettelser har gått drastisk opp, sier Egenæs til NRK.

Han forteller at tidligere ble henrettelsene utført i selve fengselsgården slik at de andre fangene skulle se det. Nå foregår henrettelsene i et eget henrettelseskammer inne i fengselet.

– Slik vi og opposisjonen i Iran ser det, så er dette en bevisst strategi for å skremme folk og for å vise hvor brutal man kan være for å oppnå det man ønsker fra myndighetenes side, sier Egenæs.

Han sier også et kvinner er blitt plukket ut som et symbol og at det innad i Iran er sterke aksjoner for henrettelser av kvinner.

– Det man kan frykte er at denne kvinnen ble henrettet som en erstatning for den steiningen av Sakineh Ashtiani som ble stoppet av internasjonalt press for litt siden, og at det dermed var viktig for myndighetene i Iran å vise at de ikke er myke i forhold til internasjonalt press, sier Egenæs.

– Ble tvunget til å tilstå

Jahed skal ha tilstått drapet på kona til den tidligere fotballstjernen Naser Mohammadkhani i avhør, men har hele tiden hevdet sin uskyld i løpet av rettssaken.

Den iranske kvinnen Sakineh Mohammadi Ashtiani

Iranske Sakineh Ashtiani har fått henrettelsen sin utsatt.

Foto: HO / Reuters

Ifølge iranske menneskerettsaktivister ble Jahed tvunget til å tilstå drapet.

I fjor henrettet Iran 388 mennesker, de fleste ved henging, ifølge Amnesty International. Det er nest flest i verden, etter Kina.

Den planlagte steiningen av iranske Sakineh Ashtiani har fått atskillig større dekning i verdens medier, og ifølge Det iranske menneskerettighetsrådet kan livet hennes bli spart .

– Verdenssamfunnet må legge sterkt press på det iranske regimet for å få stanset alle henrettelsene. Reaksjonene deres må ikke variere så mye basert på andre omstendigheter, sier talsmannen for Iran Human Rights.

Ashtianis advokat har søkt tilflukt i Norge .

SISTE NYTT

Siste nytt