– Kurdiske styrker møter en bunnløs ondskap

De kurdiske styrkene som skal kjempe mot IS i Mosul er svært motiverte, men møter en fiende som også er villig til å slåss. Det sier offiser David Seppola, som selv har bidratt til å trene styrkene.

David Seppola om kurdiske styrker i Irak

David Seppola sier de kurdiske styrkene er godt forberedt til å møte IS.

Seppola er tidligere sjef for de norske styrkene som har lært opp kurdiske styrker før offensiven mot IS i Mosul.

– De er så godt forberedt som de kan være. De har mottatt betydelige materielldonasjoner, særlig fra USA. Og de har blitt trent gjennom koalisjonsstyrker over tid, sier Seppola til NRK.

Motiverte

Seppola sier styrkene består av 18- til 60-åringer med ulik erfaring. Til felles har de en stor motivasjon for å ta tilbake Mosul fra ekstremistgruppen.

– De har en motivasjon og en vilje til å slåss som er helt unik. Jeg vil gi dem stor anerkjennelse for det. De er blant de eneste som sto imot IS da de kom i 2014, og det står det virkelig respekt av, sier han.

Veibomber

De norske styrkene i Irak har lært kurdiske styrker opp i blant annet skarpskyting, førstehjelp og hvordan man opererer i områder med veibomber.

– De er forberedt på å møte sivile i stridsfeltet. De er også forberedt på å møte improviserte bomber og en fiende som representerer en bunnløs ondskap og en vilje til å slåss, sier han.

– Vi har også fokusert mye på lederskap. Ære har vært veldig viktig. Offiserene vil gjerne lede ved front. Derfor har mange blitt skutt og skadet. Vi har forsøkt å få lederne til å kjempe med avdelingen sin, og ikke nødvendigivs med sin egen rifle, forklarer Seppola.

NRKs korrespondent Kristin Solberg rapporterer fra Erbil om slaget om Mosul

Kristin Solberg sier kampen Mosul omtales som det viktigste slaget i Irak siden 2003.

SISTE NYTT

Siste nytt