Hopp til innhold

– Kunne utviklet seg til blodbad

Egypt kunne utviklet seg til et blodbad. Det sier utenriksminister Espen Barth Eide til NRK. Han mener begge parter i konflikten har sviktet.

Espen Barth Eide
Foto: NRK

Egypts president, Mohamed Morsi, ble avsatt av millitæret onsdag kveld og holdes nå i husarrest.

– Morsi og hele hans gruppe av nærmeste medarbeidere sitter i husarrest, sier talsmann Gehad El-Haddad i Det muslimske brorskapet.

Nå sier utenriksminister Espen Barth Eide at Norge beklager utviklingen i konflikten.

– Det er en svært alvorlig situasjon at det ikke var mulig å finne en politisk løsning, og at det utviklet seg slik at hæren grep inn. Her er det mange parter som ikke har lyktes, sier Barth Eide NRK.

Han sier at Morsi har mislyktes med å finne et kompromiss, samtidig som opposisjonen i Egypt ikke har vist noen særlig vilje til å ville inngå kompromisser.

– Dette er en situasjon som er bekymringsfull, og begge sider i konflikten har sviktet, sier Barth Eide.

– Ikke god situasjon med millitæret

Dere skriver at Norge beklager at situasjonen gjorde at millitæret tok grep. Hva legger dere i det?

– I det legger vi at det aldri er en god situasjon når hæren må sette til side et valgt styre. Samtidig er det en erkjennelse av at situasjonen ikke var bærekraftig slik den var, og det var ting som tydet på at dette kunne utvikle seg til et blodbad mellom tilhengere og motstandere av Morsi. Derfor er vi mest opptatt av at de som faktisk har makten, nemlig hæren, overlater denne makten tilbake til sivile myndigheter.

– Ser du dette som et millitærkupp?

– Fordi situasjonen er så kompleks, og fordi den var så dramatisk før hæren grep inn, tror jeg det er fornuftig å komme tilbake til det når vi ser hva som skjer i døgnene som kommer. Var alternativet en regulær borgerkrig og et fullstendig sammenbrudd av lov og orden, så vil det være noe annet enn om det viser seg om hæren har tatt over på varig basis.

– Så det som skjer fremover avgjør hvordan norske myndigheter ser på det?

– Jeg skjønner at folk diskutterer det, men jeg tror det skal bli en historisk vurdring og heller konsenterere oss det som skjer akkurat nå, sier Barth Eide.

Kontakt med USA og EU

Han sier at det er mange som bærer ansvaret for at situasjonen har tilspisset seg også før hæren grep inn.

Støtter du det som har skjedd i Egypt?

– Der må jeg svare det samme som på spørsmålet om millitærkupp; det er for tidlig å si om dette er riktig eller galt. Vi legger til grunn at det har skjedd, og i løpet av et par døgn vil se hvordan utviklingen er, sier Barth Eide.

Utenriksministeren har også vært i kontakt med visepresident John Kerry i USA og Catherine Ashton i EU for å se hva man kan bidra med.

SISTE NYTT

Siste nytt