NRK Meny
Normal

– Kristne fremmedkrigere strømmer til Irak

28 år gamle Brett fra USA er en av flere vestlige fremmedkrigere som har meldt seg til tjeneste hos kristne militsgrupper i Irak. I hans gruppe er det flere frivillige fra vestlige land.

Amerikanske Brett på patrulje i Al-Qosh i Nord-Irak

Amerikanske Brett er en av rundt 20 vestlige frivillige som har meldt seg til tjeneste for den kristne militsgruppen Dwekh Nawsha i Nord-Irak. Brett kjemper med amerikansk flagg på skulderen, med Jesus-tatovering og med piercing i underleppa.

Foto: SAFIN HAMED / Afp

Amerikanske Brett kjemper med den kristne militsen Dwekh Nawsha i Irak

Amerikanske Brett kjemper med den kristne militsen Dwekh Nawsha i Irak.

Foto: SAFIN HAMED / Afp

Det er nyhetsbyrået AFP som har møtt Brett i den nordirakiske byen Al-Qosh som ligger 35 kilometer nord for Mosul. Gruppen han tilhører er en kristen militsgruppe som kaller seg Dwekh Nawsha.

Antallet kristne fremmedkrigere er lite sammenlignet med de tusener av vestlig ungdom som har meldt seg til tjeneste for IS og for de kurdiske Peshmerga-styrkene lenger nord de siste to årene.

Frustrerte idealister

Scott er medlem i den kristne militsen Dwekh Nawsha

Scott er veteran med 7 års fartstid i den amerikanske hæren, og meldte seg frivillig for kort tid siden.

Foto: STRINGER / Reuters

Men tallet øker, og stadig flere frivillige kommer og melder seg. Gruppen hans har nylig fått 5 nye medlemmer fra USA, Canada og Storbritannia, og 20 nye venter, forteller Brett til AFPs reporter Jonathan Krohn.

Brett sier de som melder seg til hans gruppe er idealister som oppgir at de er frustrerte over at regjeringen i hjemlandene ikke gjør mer for å bekjempe de ultraradikale islamistene. De mener også at det gjøres for lite for å hindre lidelse blant uskyldige. De fleste har erfaring fra forsvaret eller sikkerhetsfirmaer.

Kaller seg «korsfarer»

Amerikanske Brett med Jesus-tatovering på underarmen

Jesus-tatoveringen på høyre underarm kommer til syne når Brett ruller opp ermet på skjorta.

Foto: SAFIN HAMED / Afp

Brett gjorde selv tjeneste i de amerikanske styrkene i Bagdad i 2006-2007, og sier han er kommet tilbake for å kjempe mot IS. Han viser fram en tatovering av Jesus med tornekrone på høyre arm og spøker med at han er en korsfarer.

Den kristne militsen han tilhører kaller seg Dwekh Nawsha som på det urgamle språket arameisk signaliserer selvoppofrelse. Nå er språket nesten utdødd, og er bare i bruk blant små grupper av kristne assyrere som anser seg å være selve urfolket i Irak.

Handler militæreffekter på markedet

Brett og Louis Park handler klær og utstyr i Dohuk

Brett og Louis Park handler klær og utstyr i Dohuk. Her ser de på skuddsikre vester.

Foto: SAFIN HAMED / Afp

En annen amerikaner i Bretts gruppe er Louis Park, en tidligere soldat fra Texas. Park har tidligere vært i Afghanistan og ble nektet ny utstasjonering på grunn av port-traumatisk stress. Da dro han på egen hånd.

Sammen med Brett er han i Dohuk for å kjøpe klær og utstyr. På markedet i byen er det masse militæreffekter å få kjøpt. De to amerikanerne ser blant annet på skuddsikre vester og sikrer seg en hver.

Uniformer er det tynt med. De frivillige opptrer i en salig blanding av militære og private klær.

Kun én kvinne

Kvinnelig frivillig i den kristne militsen Dwekh Nawsha

Kvinnelig frivillig i den kristne militsen Dwekh Nawsha.

Foto: STRINGER / Reuters

Gruppen har bare én kvinnelig utenlandsk frivillig, som ikke vil oppgi navn. Hun sier at hun er inspirert av de bevæpnede kvinnene i den kurdiske militsen, men at hun valgte Dwekh Nawsha fordi hun «identifiserer seg med de tradisjonelle verdiene i den kristne militsen».

Vestlige frivillige i Dwekh Nawsha tar en selfie i Dohuk

Fire av de rundt 20 vestlige frivillige i Dwekh Nawsha tar en selfie i Dohuk.

Foto: STRINGER / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt