Hopp til innhold

– Kreditorene er utpressere

Rundt 20.000 grekere har i kveld demonstrert i hovedstaden Aten mot kreditorenes vilkår for en ny låneavtale.

Store demonstrasjoner i Hellas.

Rundt 20.000 demonstrerte til støtte for regjeringen utenfor parlamentet i Aten i kveld.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

«Våre liv eies ikke av kreditorene», står det på demonstrantenes plakater.

De har tatt til gatene i blant annet også i landets nest største by Thessaloniki for å uttrykke et rungende nei til kreditorenes vilkår for en ny låneavtale. Det er uklart hvor mange som deltok i demonstrasjonen i Thessaloniki.

Støtter Tsipras

Mange av demonstrantene støtter statsminister Alexis Tsipras og vil etterleve hans anbefaling om, nettopp å si nei til vilkårene EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) har satt for at Hellas skal få nye lån.

Demonstrantene ga uttrykk for at de internasjonale kreditorene driver med utpressing.

Grekere som mener at landet må akseptere låneavtalen, skal etter planen, demonstrere i morgen.

Ola Honningdal Grytten

Professor Ola Honningdal Grytten mener det vil være best for Hellas å forlate eurosamarbeidet.

Foto: Trond Vestre / NRK

Kaoset er et faktum i Hellas etter at den venstreorienterte regjeringen til statsminister Tsipras trakk seg fra forhandlingene med kreditorene i EU og IMF. I stedet for å fortsette diskusjonen om hvilke reformer og kutt i landet skal gjennomføres i bytte mot en forlengelse av landets låneprogram, bestemte statsministeren seg for å legge kreditorenes vilkår fram i en folkeavstemning førstkommende søndag.

Vil ikke betale

Allerede tirsdag utløper låneprogrammet, og det har i dag vært omfattende børsfall i frykt for konsekvensene det kan få. Tirsdag forfaller også over 1,5 milliarder euro i avdrag til IMF, men Alexis Tsipras har gjort det klart at Hellas ikke kommer til å betale.

EU ber grekerne stemme ja til EUs vilkår i folkeavstemningen, mens regjeringen ber dem stemme nei. Resultatet kan bli at Hellas går ut av det europeiske valutasamarbeidet, det som blir kalt grexit.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea

Sjeføkonomi Steinar Juel i Nordea mener at det beste for Hellas er å bli i eurosamarbeidet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Ekspertene er uenig om at det er best for Hellas å forlate eurosamarbeidet eller ikke. Professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole sier til NTB at eurosonen aldri var liv laga for landet, og at det vil være best for landet å gå ut.

Han tror en umiddelbar og dramatisk forverring vil bli fulgt av styrket konkurranseevne og handelsoverskudd etter gjeldssanering.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets mener at det vil være best for Hellas å bli i eurosamarbeidet.

– Vil miste sparepengene

– En grexit vil føre til at oppryddingen i det greske systemet vil stoppe opp. De trenger presset fra sterke institusjoner som IMF, sier han. Juel tror ikke Hellas vil greie oppryddingen selv, og han frykter en dramatisk forverring av situasjonen for den jevne greker.

– Folk vil miste sparepengene sine og lønningene vil falle kraftig. Det vi har sett av innstramminger til nå er bare begynnelsen, sier han til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt