Kerry: Midtøsten-samtalene er «konstruktive og positive»

USAs utenriksminster John Kerry sier fredssamtalene mellom Israel og Palestina er «konstruktive og positive». Nå har de gitt seg selv ni måneder på å få til en tostatsløsning.

Kerry Livni og Erekat

USAs utenriksminister John Kerry, flankert av Israels Tzipi Livni og Palestinas Saeb Erekat.

Foto: WIN MCNAMEE / Afp

Kerry var flankert av de to forhandlingslederne, Tzipi Livni fra Israel og Saeb Erekat fra Palestina, under pressekonferansen i Washington rundt klokken 18 norsk tid i dag.

– Samtalene igår var konstruktive og positive, både dem med USAs president og dem direkte mellom partene, sa Kerry.

Kerry eneste kilde

Kerry var selv den eneste som kommenterte innholdet i fredssamtalene. Og slik vil det fortsette de neste ni månedene, fortalte han.

– Innholdet i disse samtalene vil være konfidensielt. Jeg er den eneste personen som er autorisert til å kommentere samtalene, sa Kerry.

– Alle andre artikler, rapporter og rykter bør ikke anses som riktige hvis de ikke kommer fra meg. Og tro meg, det kommer de ikke til å gjøre, sa utenriksministeren.

Alt ligger på forhandlingsbordet

Kerry opplyste at alle utestående deler av konflikten mellom Israel og Palestina kan inngå i forhandlingene. Det inkluderer blant annet grensene mellom Israel og en fremtidig palestinsk stat, skjebnen til de ulovlige jødiske bosettingene på Vestbredden og hva som vil skje med palestinere som måtte flykte da Israel ble opprettet i 1948.

Kerry gratulerte Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas for de tøffe valgene de måtte ta for å sette seg ned ved forhandlingsbordet.

– De kjemper for sitt folks beste, og står klare for å motta kritikk for sine modige valg, sa Kerry.

– To stater er målet

Partene vil nå møtes innen to uker, enten i Israel eller i Palestina, for å fortsette samtalene.

– Målet er å nå en sluttstatusavtale innen de neste ni månedene, sa Kerry.

– To stater er målet. Tiden er inne for en varig fred, sa utenriksministeren.

«Har ikke tid for skepsis»

Fredssamtalene mellom de to forhandlingsgruppene kom i gang etter tre års isfront mellom partene. Årevis med feilslåtte fredssamtaler gjør at dette seneste initiativet blir møtt med mye skepsis både i Israel og i Palestina.

– Jeg forstår skepsisen, men jeg tror ikke noe på den, sa John Kerry.

– Vi har ikke tid for den. En tostatsløsning er den eneste løsningen, vi har lite tid for å nå den, og det finnes ikke noe annet levelig alternativ, sa han.

SE PRESSEKONFERANSEN HER:

Se hele pressekonferansen med USAs utenriksminister John Kerry om fredssamtalene i Midtøsten. Israels hovedforhandler, Tzipi Livni, og lederen for det palestinske forhandlingsteamet, Saeb Erekat, deltok også på pressekonferansen.

Kerry: – Tiden er inne for en varig fred

SISTE NYTT

Siste nytt