NRK Meny
Normal

– Klare tegn til valgfusk i Russland

Det er åpenbare tegn på valgfusk i det russiske presidentvalget til fordel for Vladimir Putin, mener internasjonale observatører.

Russland

Etter at 98, 47 prosent av stemmene ble talt opp, hadde Putin fått 63, 97 prosent under søndagens valg.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

Vladimir Putin vant valget soleklart med nesten 64 prosent av stemmene ved presidentvalget søndag.

Valgobservatører mener valget helt klart er vridd i Putins favør. Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) krever nå en grundig etterforskning av det russiske valget, og sier at det er preget av prosedyrefeil, uregelmessigheter og store problemer under opptellingen.

– Det var ingen reell konkurranse, og misbruk av regjeringsressurser sørget for at det ikke var tvil om hvem som skulle bli valgets vinner, sier Tonino Picula, OSSE-observatør, på en pressekonferanse mandag.

Avstemmingen ble vurdert negativt i nesten en tredel av valglokalene i landet, ifølge BBC. Men Putins valgkampsjef kaller valget det ryddigste i russisk historie. Opposisjonen mener imidlertid at valget var preget av fusk og viser til tusener av klager.

Uavhengige valgobservatører sier det har blitt lagt press på folk som stemte, blant annet med trusler om at de kom til å miste jobben om de ikke gjorde som de skulle. Earlier Golos, en uavhengig observatør, sier de har mottatt minst 3000 rapporter på valgfusk, ifølge BBC.

– Utbredt mistillit

– Selv om myndighetene har gjort noe innsats for å bedre åpenheten, er det utbredt mistillit til valgprosessen, skriver Heidi Tagliavini, leder i OSSE i en pressemelding.

– Som et første skritt i må alle påstander om valgfusk bli grundig undersøkt, skriver hun.

Opposisjonen raste i natt etter Vladimir Putins klare valgseier.

– Vi krever en ny valgrunde. Den saken er grei. Og vi kommer ikke til å gi oss før Putin gir etter, sier Ilija Ponomarev.

NRK.no møtte opposisjonspolitikeren, som er en av drivkreftene bak de siste måneders demonstrasjoner, på en kafé i Moskva i natt.

Dominerte igjen

Etter at 98, 47 prosent av stemmene ble talt opp, hadde Putin fått 63, 97 prosent under søndagens valg, mens kommunistlederen Gennadij Ziuganov hadde 17, 18 prosent.

Resultatet var enda bedre for Putin enn meningsmålingene spådde på forhånd, men likevel lavere enn de 70 prosentene han fikk i 2004 og Dmitrij Medvedev fikk ved presidentvalget i 2008.

Putin og Medvedev

Vladimir Putin og Dimitri Medvedev talte til mange tusen på Manezhnaya-plassen søndag kveld.

Foto: RIA NOVOSTI / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt