Hopp til innhold

– WikiLeaks kartla svenske journalister

Varslernettstedet skal ha overvåket flere svenske journalister som har skrevet kritisk om Julian Assange.

Julian Assange

WikiLeaks skal ha overvåket svenske journalister som har ytret seg kritisk om lederen Julian Assange.

Foto: ANDREW WINNING / Reuters

Opplysningene kommer ifølge Expressen fram i et internt dokument fra WikiLeaks som avisen har fått tilgang til.

Blant annet skal leder av Publicistklubben Ulrika Knutson og sjefredaktør i Expressen Thomas Mattsson ha blitt overvåket.

Avisen har sett deler av materialet fra overvåkingen, som blant annet omfatter opplysninger om redaktørens privatøkonomi og bildet av hjemmet hans.

Frykter dødsstraff

Avsløringen kommer få dager etter at Expressen kunne avsløre at organisasjonen planlegger en svertekampanje mot Sverige for å forhindre at Julian Assange blir utlevert til USA .

Wikileaks-gründeren er begjært utlevert fra Storbritannia til Sverige i forbindelse med at han er mistenkt i en overgrepssak.

Assange frykter at Sverige vil utlevere ham til USA der han risikerer dødsstraff for å ha videreformidlet hemmeligstemplede dokumenter fra det amerikanske forsvaret og diplomatkorpset.

WikiLeaks skal, i tillegg til å publisere angivelige sensitive dokumenter om svenske myndigheter, ha planlagt flere aksjoner mot svenske ambassader og en global boikott av svenske produkter dersom Assange utleveres.

Smugfotografering

Ifølge det interne Wikileaks-dokumentet planlegger organisasjonen også å opprette et forum med journalister, jurister og menneskerettighetsforkjempere for å starte en «opplysningskampanje».

Ifølge Expressen er WikiLeaks ledelse overbevist om at Assange er utsatt for et komplott i forbindelse med at to svenske kvinner har beskyldt ham for seksuell trakassering og overgrep.

WikiLeaks mener angivelig at både journalister, politikere og andre myndighetspersoner skal være involvert i konspirasjonen mot australieren.

Expressens kilder opplyser at minst tre journalister mistenkes for å være del av komplottet, og at de har samlet inn personlig informasjon og fotografert dem i smug.

Talsmann for WikiLeaks Kristinn Hrafnsson sier han ikke kjenner til at organisasjonen skal ha kartlagt journalistene.

– Nei, jeg kjenner ikke til at det har skjedd noen slik kartlegging, sier Hrafnsson.

– Enhver kilde har en agenda

Gunnar Bodahl-Johansen

Gunnar Bodahl-Johansen advarer mediene mot å la seg bruke.

Foto: Institutt for Journalistikk

Om avisens opplysninger stemmer, kan det se ut som om WikiLeaks nå vil bruke hemmelig og sensitiv informasjon som pressmiddel mot svenskene for å hindre utlevering av Assange.

Ekspert i presseetikk Gunnar Bodahl-Johansen sa i forrige uke til NRK.no at mediene må passe seg så de ikke blir brukt av Wikileaks i denne saken.

– Enhver kilde har en agenda. I dette tilfellet har WikiLeaks åpenbart en tydelig agenda. Mediene må forholde seg til dette på en kildekritisk måte, og ikke la seg bruke av kilden. Den vurderingen må pressen gjøre dersom man får den typen opplysninger i hånda, sier Bodahl-Johansen til NRK.no.

Under gårsdagens publisering av millioner av amerikanske etteretningsdokumenter i London var ikke The Guardian og New York Times oppgitt som samarbeidspartnere.

– Forfølgelsesvanvidd

Sjefredaktør i Expressen Thomas Matssson skriver i en leder i egen avis at Wikileaks har spilt en viktig rolle for å avdekke for eksempel amerikanske soldaters overgrep i Irak og Afghanistan.

– Men organisasjonen er også konspiratorisk. Og forfølgelsesvanvidd er sjelden er bra følgesvenn på den strevsomme veien mot Sannheten, skriver Mattsson.

Ifølge Mattsson har Wikileaks utpekt Expressen som en fiende, blant annet fordi de var først ute med å avsløre overgrepsanklagene mot Assange.

– I går stod Julian Assange på en tv-sendt pressekonferanse og sa til og med at Expressen fabrikerer nyheter. Han sa også at han ikke ville svare på spørsmålene våre siden vi går hånd i hånd med Moderaterna og eies av Bonnier, skriver Mattsson.

SISTE NYTT

Siste nytt