NRK Meny
Normal

– Kapteinen forlater skipet

At president Bashar al-Assad forlater Damaskus sender et sterkt politisk signal. Oberst Khaled Hobus mener kapteinen er i ferd med å forlate sitt synkende skip.

Syria Damaskus

Et pansret kjøretøy står i brann i Damaskus, natt til torsdag. Bildet er tatt av Shaam News Network. Oberst Khaled Hobus sier til NRK at dersom presidenten har forlatt hovedstaden, så sender det et sterkt politisk signal.

Foto: Ap

– Et fly tok av fra presidentpalasset i Damaskus i dag. Hvem som er ombord og hvor det er på vei vet vi ikke, opplyser oberst Khaled Hobus til NRK.

Obersten har hoppet av fra president Bashar al-Assads hær. Han kjemper nå på opprørernes side og leder deres militærråd i Damaskus.

Presidenten sender et klart signal

Flere kilder hevder at president Bashar al-Assad befinner seg i Latakia ved Middelhavet. Om hans kone Asma al-Assad og tre barn er sammen med ham, eller når han ankom stedet, er ikke kjent.

Opposisjonelle forteller til nyhetsbyrået Reuters at deres informasjon tyder på at presidenten har søkt tilflukt i palasset sitt i Latakia. Palasset ligger i en åsside nær byen som huser Syrias største havn.

Syria Daoud Rajha

Avhopperen oberst Khaled Hobus mener president Bashar al-Assad sender et sterkt signal ved å forlate hovedstaden.

Foto: SANA / Reuters

At presidenten forlater Damaskus sender et sterkt politisk signal, påpeker obersten. Han mener kapteinen er i ferd med å forlate sitt synkende skip.

– Det betyr svært mye at presidenten forlater Damaskus. Dersom opprørerne i distriktene nå støtter opp om slaget i Damaskus vil vi vinne, sier Khaled Hobus.

Sliter med kommunikasjon

President Bashar al-Assad opplevde onsdag det hardeste slaget mot regimet etter at en selvmordsbomber tok livet av tre av hans nærmeste menn.

Etter angrepet ble det straks oppnevnt en ny forsvarsminister, general Fahd al-Freij. Han sto frem på tv og lovet å ta opp jakten på kriminelle bander og kutte hånden av dem som truer Syrias sikkerhet.

Kampene mellom regjeringsstyrker og opprørere raser i dag videre i hovedstaden. Den største utfordringen for opprørerne er kommunikasjon. Behovet for utstyr til å koordinere angrepene er avgjørende.

– Vi trenger kommunikasjonsutstyr for å kunne koordinere styrkene bedre, innrømmer Khaled Hobus.

FN avgjør i kveld

FNs sikkerhetsråd skal i kveld ta stilling til en ny FN-resolusjon. Stor spenning er knyttet til om Kina og Russland nok en gang vil sette en stopper for FN.

Det hvite hus opplyste onsdag kveld at USAs president Barack Obama og den russiske presidenten Vladimir Putin hadde snakket sammen på telefon, og blitt enige om å jobbe sammen for å finne en løsning på det voksende krisen i Syria.

General Robert Mood, som har ledet FNs observatørkorps i Syria, varslet i formiddag at han avslutter oppdraget. Mood skal allerede være på vei ut av landet, og det er ventet at han vil orientere Kofi Annan om situasjonen og mulighetene under et møte i Geneve på fredag.

Mood trer til side

SYRIA Mood Latakia

Generalmajor Robert Mood avsluttet i dag oppdraget i Syria og er på vei til Geneve.

Foto: Afp

Mandatet til FNs observatørkorps i Syria utløper fredag, og hittil har ikke FNs sikkerhetsråd forlenget oppdraget. Mood mener han ikke er den rette til å lede en eventuell ny FN-gruppe i landet fordi oppdragets natur har endret seg.

– Den politiske orienteringen som kommer i etterkant av mitt oppdrag, vil bli ledet av en meget velkvalifisert, politisk, sivil person, sier Mood.

De vestlige stormaktene i Sikkerhetsrådet har i sitt forslag tatt til orde for en forlengelse av mandatet på 45 dager. Annans fredsplan skal dog også legges under kapittel 7 i FN-charteret, noe som vil åpne for bruk av alt fra diplomatiske og økonomiske sanksjoner til militærmakt for å sikre at planen overholdeles.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt