– Kan være en ny måte å selvmordsbombe på

Dersom terroristene på flyplassen i Brussel kjørte eksplosiver inn i bagasjekofferter, kan vi stå overfor noe vi ikke har sett før, mener sikkerhetssjef.

Selvmordsbombere på Zaventum

På det uklare bildet fra overvåkningskameraet på flyplassen i Brussel har to av tre antatte terrorister hanske på en hånd.

Foto: Overvåkningsbilde / Afp

Tirsdag kveld gikk statsadvokaten i Brussel ut med et bilde som skal vise tre menn som er mistenkte for å stå bak terrorbombene på flyplassen i byen tirsdag morgen.

Per Nergaard er sikkerhetssjef i Norsk Folkehjelp. Han har ledet mineavdelingen i samme organisasjon i 20 år, og har lang erfaring med eksplosiver fra Forsvaret.

Per Nergaard

Sikkerhetssjef Per Nergaard i Norsk Folkehjelp er ekspert på eksplosiver. Han har jobbet med å rydde områder for miner og klasebomber i anslagsvis 30 land.

Foto: Werner Anderson / Norsk Folkehjelp

Til NRK sier han at han synes det er spesielt at bildet av de tre antatte terroristene på flyplassen viser to med hansker på venstre hånd.

På høyre hånd har de ingen hanske.

– Hanskebildet er så uklart at det er vanskelig å si, men sannsynligheten er stor for at de kan ha gjemt en radiostyrt fjernutløser i venstre hånd. Alternativt kan de ha en utløsermekanisme med ledning ned i koffertene, sier Nergaard.

– Kan være noe helt nytt

Han mener at dersom en av de to forklaringene er riktige, er det terroristene på flyplassen i Brussel har gjort, noe som ikke har vært gjort tidligere.

– Hvis de har kjørt eksplosivene inn på bagasjetrallene, er dette en ny måte å gjennomføre selvmordsbombing på, sier Nergaard.

Den lokale ordføreren bekrefter tirsdag kveld overfor nyhetsbyrået AFP at bombene var i bagasjen.

– De kom i en taxi med koffertene sine. Bombene var i bagasjen, sier Zaventem-ordfører Francis Vermeiren, og fortsetter:

– De satte koffertene på bagasjetrallene. De to første bombene eksploderte. Tredjemann satte også sin koffert på trallen, men han må ha fått panikk – den eksploderte ikke.

34 personer er døde og over 130 er skadet etter at tre eksplosjoner rammet den belgiske hovedstaden Brussel tirsdag morgen.

Mange døde og såret

Angrepene skjedde på hovedflyplassen Zaventem og på metrostasjonen Maelbeek.

En mann er etterlyst i forbindelse med angrepet.

Den belgiske statsadvokaten bekrefter at de mistenker tre personer på et overvåkningsbilde for å stå bak terroren på flyplassen tirsdag.

Myndighetenes teori er at to av dem skal ha sprengt seg selv i de to bombeangrepene, mens politiet jakter på tredjemann.

Mannen helt til høyre på bildet av de tre på flyplassen i lys jakke antas å være på flukt fra politiet.

SISTE NYTT

Siste nytt