NRK Meny
Normal

– Kan stole på NATO

– Ukraina kan stole på NATO. Det understreket NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg da han deltok på et møte i Ukrainas sikkerhetsråd i dag.

Jens Stoltenberg besøkte i dag Ukrainas sikkerhetsråd. NATOs generalsekretær sa Ukraina kan stole på Nato og vektla Natos innsats for at Ukrainas forsvar skal bli mer moderne. Ukraina er ikke medlem av NATO.

Jens Stoltenberg på møte i Ukrainas sikkerhetsråd.

Det var første gang en generalsekretær fra NATO deltok på et møtet i rådet. Hele den politiske eliten i Ukraina var til stede.

Jens Stoltenberg sa at Ukraina kan stole på NATO, selv om landet ikke er medlem av alliansen.

Gir støtte

– Våre rådgivere jobber sammen med forsvarsministeren, nasjonalgarden og andre for å hjelpe til med å innføre reformer og å modernisere de væpnede styrkene deres. Dette er viktig for å hjelpe Ukraina til å forsvare seg selv, sa Stoltenberg.

– I tillegg er det mange NATO-allierte som bidrar med utstyr og hjelper med trening av forsvar og politi, sa han.

UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-NATO

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg taler i Ukrainas sikkerhetsråd. Ved hans side sitter president Petro Porosjenko.

Foto: GENYA SAVILOV / Afp

Stoltenberg roste president Petro Porosjenko for å ha tatt vanskelige avgjørelser gjennom de nye lovene som garanterer mer selvstyre for regionene øst i landet.

Han sa videre at de prorussiske separatistene underminerer Minsk-avtalen fra februar ved å gjennomføre lokalvalg utenfor kontroll av ukrainske myndigheter.

Symbolsk viktig besøk

Stoltenberg kom til Ukraina i går. Det er hans første besøk i landet etter at han ble generalsekretær i NATO. Besøket er symbolsk viktig for Ukraina, som ønsker å orientere seg mer mot vest.

– Når landet er ferdig med sine reformer, er det opp til Ukraina om de vil søke medlemskap i NATO, sa Stoltenberg på en pressekonferanse mandag ettermiddag. – Enhver nasjon har rett til å velge sin egen vei, la han til.

Konflikten i Øst-Ukraina er selvsagt hovedtema under det to dager lange besøket.

– Våpenhvilen ser ut til å holde, men situasjonen er skjør. Russland støtter fortsatt separatistene med våpen, trening og styrker, sa Stoltenberg.

Senere i dag skal Stoltenberg holde en pressekonferanse sammen med statsminister Arsenij Jatsenjuk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt