NRK Meny
Normal

– Kan lede Russland i krisetid

Mikhail Khodorkovskij er klar til å bli Russlands president dersom landet er i krise og han blir bedt om det.

Mikhail Khodorkovsky

Mihail Khodorkovskij er klar til å ta oppgaven som Russlands leder dersom landet er i krisetid og han blir bedt om det.

Foto: Sergei Chuzavkov / Ap

– Jeg ville ikke ha vært interessert i tanken om å bli Russlands president hvis landet utviklet seg normalt. Men hvis det viser seg å være nødvendig å løse krisen og reformere grunnloven, vil jeg være klar til å påta meg denne delen av oppgaven, sier Khodorkovskij til den franske avisen Le Monde.

Lar seg ikke målbinde

Den tidligere eieren av oljeselskapet Yukos har ligget lavt i terrenget etter at han slapp ut fra fengsel i fjor men viser med dette at han ikke lar seg målbinde av de ti årene han satt bak lås og slå.

Da Khodorkovskij slapp ut fra fengsel i fjor lovet han å holde seg borte fra politikken. Nå har han tydeligvis likevel politiske ambisjoner.

Khodorkovskij sier at han ønsker en grunnlovsreform som styrker makten til rettsvesenet, nasjonalforsamlingen og sivilsamfunnet og at presidentens makt blir redusert.

I intervjuet med den franske avisen er han innforstått med at utspillet vil opprøre Putin og at Kreml vil mene det er «usmakelig.»

«Åpent Russland»

Khodorkovskij lanserte i går et motstandsprosjekt i form av en plattform på internett der meningsfeller kan samles om et felles mål; nemlig å kaste Putin fra sin trone i russisk maktpolitikk og skape et europavennlig Russland.

Les: Khodorkovskij løslatt og på vei hjem
Les: Russland ber EU skamme seg

Han hevder at motstandsprosjektet «Åpent Russland» ikke skal være et politisk parti.

– En minoritet vil få innflytelse om den er organisert, sier den opposisjonelle forretningsmannen.

I 2004 var Khodorkovskij en av verdens rikeste menn, med en formue på over 95 milliarder kroner. Han bor nå i Sveits sammen med sin familie.

Les: Khodorkovskij: – Har lovet Putin å ikke gå inn i politikken
Les: Khodorkovskij-medarbeider løslates

Han oppfordrer alle som ønsker et vestligorientert Russland om å stå sammen og forberede seg på det parlamentiske valget som er planlagt i 2016, skriver AFP.

Ny kurs

Khodorkovskij sier at han og hans meningsfeller er overbevist om at vanlige russere kan få Russland på en ny kurs.

Kreml-kritikere hevder at Russland er på vei mot politisk og økonomisk katastrofe på grunn av den fastlåste konflikten med Vesten over Ukraina, som igjen har ført til sanksjoner. Vesten og myndighetene i Kiev anklager Kremlin for å invadere Ukraina og samtidig true stabiliteten i hele Europa.

– Vi støtter det de kaller det europeiske valget, eller en stat som har rettssikkerhet, sier Khodorkovskij.

Han hevder at uttalelsen om at «Russland ikke er Europa» er en løgn som blir påtvunget samfunnet av maktpersoner som vil sitte ved roret til sin død, og som spytter på loven og rettferdigheten.

– Vi er Europa, både i geografisk og kulturell forstand. Den europeiske utviklingsveien innebærer ikke at vi må vrake nasjonale verdier, sier han.

Europavennlig

Khodorkovskij mener at det er fullt mulig å både være russisk patriot og samtidig være en europeer, fordi land i Europa uansett følger sine egne veier.

Putin har lansert et Russland som en motsetning til Vesten og skal ha hevdet at isolasjon kan være en velsignelse for landet.

Den russiske presidenten overrasket alle da han i desember i fjor kunngjorde at han ville løslate sin argeste kritiker, Khodorkovskij, på humanitært grunnlag.

Khodorkovskij ble sendt i fengsel for økonomisk kriminalitet, men mange mener at han havnet bak lås og slå som en hevn for å ha utfordret makteliten i Russland.

Erstatning

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg avsa i sommer en kjennelse på at Russland skal betale 1,9 milliarder euro i erstatning til aksjeeierne i oljeselskapet Yukos.

Les: Russland må betale 50 milliarder dollar i Yukos-saken

Russlands myndigheter ble i 2011 dømt for å ha handlet mot loven i håndteringen av Yukos. Oljeselskapet ble oppløst etter at administrerende direktør Khodorkovskij ble arrestert og fengslet.

Nær sagt samtidig avgjorde en domstol i Haag at Russland skal betale 50 milliarder dollar til aksjeholderne i Yukos, fordi den russiske staten hadde som hensikt at selskapet skulle gå konkurs, skriver The Guardian.

Den russiske milliardæren Vladimir Yevtushenkov som er arrestert

Den russiske milliardæren Vladimir Yevtushenkov avbildet fem år før han ble arrestert denne uken.

Foto: Alexei Druzhinin / Ap

Denne uken ble en annen av Russlands rikeste menn satt i husarrest. Vladimir Jevtusjenkov er på lista over landets femten rikeste personer og driver forretning med alt fra olje til mobiltelefoner.

Observatører sier til The Guardian at arrestasjonen tilsynelatende kan knyttes til den intensiverte kampen om færre ressurser. Arrestasjonen kan ramme den sårbare russiske økonomien enda hardere.

Ifølge meningsmålinger har Putin bred støtte i landet, men økonomer mener at dette kan endre seg når Russland nå viser tegn på nedgangstider.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt