NRK Meny
Normal

Bryter loven igjen: – Risikerer ett år i fengsel

I fjor fikk Jarle Andhøy et forelegg på 25.000 kroner for å ulovlig ha reist til Antarktis. Nå har han krysset den ulovlige grensen igjen, og risikerer strengere straff.

Jarle Andhøy

Seilbåten «Nilaya» med Jarle Andhøy, Samuel Massi og tre andre om bord har nå passert 60 grader sør.

Foto: New Zealand Custom Service / Scanpix

Jarle Andhøy og mannskapet om bord i «Nilaya» har nå krysset 60 grader sør på vei mot Antarktis. Det bekrefter Andhøy selv overfor NRK.

Dermed har Jarle Andhøy og mannskapet brutt norsk lov igjen.

Hva gjør norske myndigheter med det?

Risikerer ett år i fengsel

Jan-Gunnar Winther

Direktør ved Norsk Polarinstitutt, Jan Winther.

Foto: NRK

I Norge kan overtredelse av miljøforskriften for Antarktis straffes med bøter eller fengsel i opp til ett år, eller begge deler. Formålet med forskriften er å verne miljøet og økosystemene i Antarktis. Norsk Polarinstituttet er satt til å forvalte Antarktis-forskriften, og til å vurdere oppfølging av den.

– Når han krysser 60 grader sør, bryter han norsk lov. Vi kan da vurdere å anmelde, men vi vil avvente og se hvordan hele sesongen forløper før vi gjør noe, sier direktør ved Norsk Polarinstitutt Jan-Gunnar Winther til NRK.no.

Om Polarinstituttet velger å anmelde, blir det en politisak i forhold til straffeutmåling og videre oppfølging. Det er først når Jarle Andhøy og mannskapet på Nilaya kommer tilbake, at Polarinstituttet vil ta stilling til saken.

– Vi ønsker nå å avvente til han er ute av Antarktis, slik at vi får vurdert hele hendelsesforløpet, sier Winther.

Andhøy på sin side beskylder polarmyndighetene for å fokusere på formaliteter i Antarktistraktaten framfor å prøve å finne svar på hva som skjedde med Berserk.

Kan få strengere straff

Miljøforskriften for Antarktis ble fastsatt 5. mai 1995. Dette kan bli den andre norske straffesaken etter at mijøforskriften for Antarktis trådte i kraft.

I fjor anmeldte Norsk Polarinstitutt Jarle Andhøy for å ha brutt forskriften om vern av miljøet. Politiet i Troms hadde ansvar for etterforskningen. Siden Andhøy igjen har reist til Antarktis uten tillatelse, risikerer han strengere straff.

– Normalt vil det kunne medføre en strengere reaksjon ved neste gangs overtredelse, men det gjelder for alle mulige overtredelser, sier Thomas Rye-Holmboe jourhavende politiadvokat ved Troms politidistrikt til NRK.no.

I fjor ønsket ikke Andhøy å møte i avhør hos politiet, men vedtok forelegget på 25.000 kroner.

«Saken er etterforsket ved Troms politidistrikt og ekspedisjonslederen er etter ordre fra Statsadvokatene i Troms og Finnmark ilagt et forelegg på 25.000 kroner for å ha unnlatt å sende melding til Norsk Polarinstitutt før igangsettelse, unnlatt å utarbeide foreløpig konsekvensutredning og ikke sørget for tilstrekkelig forsikring/garanti for søk, redningsaksjon eller syketransport,» het det i politiets begrunnelse i fjor.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt