NRK Meny
Normal

Nordmann i Colorado: – Grunn til å tro at ødeleggelsene blir verre

Den norske studenten Andreas Høye (23) er i flomrammede Boulder i Colorado. – Det er forferdelig at det er så mange savnet, sier han.

Frykter høye dødstall etter flom i Colorado
Foto: Matthew Kennedy / Ap

Andreas Høye (23) studerer finans ved University of Colorado Boulder. Han befinner seg midt i kaoset av stengte veier, oversvømte gater og sirener som advarer mot bilkjøring.

– Det er forferdelig at så mange er savnet, selv om jeg personlig ikke er rammet. Det er grunn til å tro at ødeleggelsene vil blir verre. Det skal komme mer nedbør i morgen, sier den norske studenten.

Måtte evakuere

Andreas Høye

Høye var en av mange som ble evakuert

Foto: Privat

– Hele infrastrukturen er ved redusert kapasitet. Elven som går gjennom byen oversvømmer, og det er ufattelige store mengder vann. Men det er nok verre lenger nord i Colorado hvor husene rasene sammen.

Høye opplevde selv å få kjelleren oversvømt.

– Vi måtte evakuere etter å ha fått kjelleren fylt med vann. Vi tenkte at det kunne skje noe med det elektriske anlegget, så vi overnattet hos kjente en natt.

– Jeg har hørt om flere oversvømte hus. Det er en del studentboliger og hybler i kjellere som er spesielt utsatt. Det er nok mange studenter som har måttet pakke sammen tingene sine å flytte ut, sier han.

Det går sirener i byen med beskjed om at man ikke skal kjøre over elven Boulder Creek, ifølge Høye.

(Artikkelen fortsetter)

Fire mennesker er bekreftet omkommet og over 200 er meldt savnet i flommen som har rammet den amerikanske delstaten Colorado.

Se video fra flomrammede Colorado.

– Ikke regnet så mye siden jeg flyttet hit for 14 år siden

Lise LeBlanc har ikke opplevd så mye regn i Colorado i løpet av de 14 årene hun har bodd der som de fire siste dagene.

– Det har vært 38 centimeter med regn disse dagene, og normalt så regner det rundt 30 centimeter i løpet av ett år i Colorado, sier LeBlanc til NRK.no på telefonen fra byen Highlands Ranch, sør for Denver i Colorado.

Det er områdene nord for Denver som er hardest rammet av flommen.

Andreas Høye opplevde selv å få kjelleren oversvømt.

Andreas Høye opplevde selv å få kjelleren oversvømt på grunn av flommen i Colorado

Bortsett fra stengte skoler og oversvømte fotballbaner påvirkes ikke hverdagen til Lise Le Blanc og familien i særlig stor grad. Men å vite at mange er savnet kun noen få mil unna er likevel skremmende.

– Det er tragisk. Vi ventet ikke at det skulle bli så ille. Det var forferdelig å se på veiene som raste ut og bilene som forsvant i de kraftige elvene på TV.

Hun kjenner ikke personlig noen som er savnet.

Lise Leblanc

Lise LeBlanc synes det er skremmende å tenke på de store ødeleggelsene.

Foto: Privat

– Skogbrannene vi har hatt her gjør det enda verre. Trær og røtter er brent vekk, slik at vi får jordras som kan ha forverret situasjonen.

– Det er så lite du kan gjøre i slike situasjoner. Man kan ikke styre naturen. Hadde vi vært der på en tur, så kunne det vært oss som var der hvor veien raste ut. Det er skremmende å tenke på, sier LeBlanc.

Over 200 savnet

Fire mennesker er bekreftet omkommet og over 200 er meldt savnet i flommen som har rammet den amerikanske delstaten Colorado.

To av de omkomne var et par som ble tatt av vannmassene etter at de hadde stoppet bilen de kjørte og gått ut av den i et forsøk på å komme i sikkerhet.

En tredje omkommet ble funnet død inne i et hus som hadde rast sammen på grunn av flommen.

Kraftig nedbør i flere dager har ført til store oversvømmelser i mange av Colorados byer, inkludert Boulder, Denver, Colorado Springs og Fort Collins.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt