– Kan bli nytt britisk valg senere i år

London (NRK): Det kan komme til å måtte skrives ut nyvalg i Storbritannia før denne parlamentsperioden er over. Det mener flere eksperter NRK har snakket med. En av dem frykter nyvalg allerede senere i år.

Statsminister David Cameron på valgmøte i Bath

Statsminister David Cameron taler på et valgmøte i Bath

Foto: Dan Kitwood / Afp

- Jeg skal ikke stemme, de prater tull alle sammen, sier en irritert John Landon når NRK spør om han skal stemme på torsdag. Politikerforakten er stor i dette landet, og mange lar valg være valg.

Andre vi møter er luta lei hele den utmattende valgkampen, men snart kan de kanskje måtte gå gjennom enda et valg.

For lav andel seter

Tradisjonelt sett har enten det britiske arbeiderpartiet Labour eller de konservative dannet regjering når de har fått flertallet av setene i parlamentets Underhus, det vil si minst 326. I øyeblikket ligger partiene an til å få henholdsvis 276 og 272 seter, basert på målinger fra analysebyrået YouGov.

Det kan bli vanskelig å få til flertall selv med koalisjonspartnere, og selv da kan det bli et i overkant vanskelig regjeringsgrunnlag tror blant andre professor i politikk Paul Whiteley ved universitetet i Essex.

Paul Whiteley, professor i politikk

Professor i politikk ved universitetet i Essex,Paul Whiteley, tror det kan bli et vanskelig regjeringsgrunnlag.

Foto: Espen Aas / NRK

- Vi kommer til å ende opp med det vi teknisk kaller "parlamentarisk tillit", som betyr at opposisjonspartiene velger hvilke saker de vil støtte regjeringen i. De støtter mindretallsregjeringen i noe, og stemmer mot dem i andre saker.

Det betyr at du ikke kan forvente en stabil regjering. Personlig tror jeg ikke den nye regjeringen vil vare i fem år, vi kan ende opp med en nytt valg senere i år, sier Whiteley til NRK.

Kan ikke felle seg selv

Under det britiske systemet kan ikke en regjering bare kaste kortene, for så å håpe å komme bedre ut av et nyvalg. Den skal i utgangspunktet vare i fem år. Men – dersom det fremmes mistillit fra et flertall i Underhuset, og den ikke snus til tillit igjen i løpet av 14 dager, skal det skrives ut nyvalg.

Peter Kellner, president i YouGov

Presidenten i YouGov, Peter Kellner, frykter nyvalg.

Foto: Espen Aas / NRK

Presidenten i YouGov, Peter Kellner, som er en svært respektert og erfaren politisk analytiker, sier det vil komme an på hvor nær 300 seter regjeringspartiet havner.

- Får partiet som vinner valget over 300 seter, varer det trolig i fem år. Får det under 300 seter og må forhandle frem en komplisert avtale for å komme seg i regjeringskontorene, tror jeg det er stor fare for at vi får nyvalg i løpet av 18 måneder, sier Kellner.

Sist gang det ble fremmet mistillit mot en britisk regjering som førte til nyvalg var tilbake i 1979, mot Labour-regjeringen statsminister James Callaghan. Han tapte senere valget mot Margaret Thatcher.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt