NRK Meny
Normal

– Kan bli et nytt Fukushima

Flere hundre demonstranter protesterte mot bruken av atomkraft i Japan mandag. De frykter at et atomkraftverk i Omaezaki skal bli «et nytt Fukushima» .

Hamaoka-kraftverket i Japan

Hamaoka-anlegget ligger i et område som er svært utsatt for jordskjelv.

Foto: KYODO / REUTERS

Demonstrasjonene fant sted i Tokyo og Nagoya, og var rettet mot eierne av atomkraftverkene Fukushima og Hamaoka.

Demonstrantene krever at alle atomkraftverk i landet skal stenges.

Utenfor kontorene til Chubu Electric Power i Omaezaki ropte demonstrantene: «Vi vil ikke ha et nytt Fukushima!».

Japanske miljøvernere har lenge advart mot Hamaoka-kraftverket, som ligger tolv mil utenfor Nagoya. Anlegget ligger nemlig oppå en subduksjonssone i et område forskere mener er overmodent for et stort jordskjelv, skriver AFP.

Chubu Electric Power, som eier Hamaoka-anlegget, har lovet å gi sine ansatte ekstra trening, og henter inn en reservegenerator i tilfelle strømbrudd.

Atomkraft står for omtrent 30 prosent av Japans kraftproduksjon, og landet blir rammet av omtrent 20 prosent av verdens jordskjelv.

– Jeg vil ha muligheten til å velge hvordan jeg skal leve, og ikke legge igjen farer til fremtidige generasjoner, sier en av demonstrantene, Shigeko Furumichi.

Les: Radioaktiviteten øker kraftig

Demonstranter i Tokyo

Demonstranter i Tokyo krever at atomkraftverkene stenges.

Foto: Toru Hanai / Reuters

Regjeringen refser TEPCO

Fukushima-anlegget nord for Tokyo ble hardt rammet av jordskjelvet og den påfølgende tsunamien som rammet Japan 11. mars.

Kjøleanlegget ble ødelagt, og flere lekkasjer og eksplosjoner har ført til radioaktive utslipp som har forurenset drikkevann og råvarer .

I tillegg viste det seg at ansatte ved Fukushima-anlegget flere ganger droppet obligatoriske sikkerhetskontroller , noe som har ført til økt motstand mot bruken av atomkraft.

– Japan har alltid løyet i promoteringen av fordelene ved atomkraftverk, sier demonstranten Atsuchi Fujuki til AFP.

Yukio Edano

Regjeringens talsmann Yukio Edano.

Foto: JIJI PRESS / Afp

I går meldte selskapet som driver kraftverket (TEPCO) at radioaktiviteten i vannet i en reaktor var ti millioner ganger høyere enn normalt, noe som viste seg å skyldes en regnefeil .

Mandag får selskapet refs av den japanske regjeringen.

– Tatt i betraktning at overvåkingen av radioaktivitet er en avgjørende del av sikkerhetsarbeidet, er dette fullstendig uakseptabelt. Vi har advart TEPCO mot å gjøre samme feil igjen, sier regjeringens talsmann Yukio Edano.

– Kan fortsette i flere måneder

Mandag ble arbeidet med å pumpe ut radioaktivt vann fra Fukushima-anlegget gjenopptatt, og myndighetene varsler at radioaktivt materiale er i ferd med å sive ned i bakken.

Arbeiderne ved kraftverket har nå byttet ut sjøvannet som ble sprøytet inn i reaktorene med ferskvann, av frykt for at saltvannet skal ødelegge maskineriet.

Samtidig viser målinger fra reaktor 2 at brenselstavene på innsiden har gjennomgått en delvis nedsmelting, skriver BBC.

Les: Kjemper mot klokka i Fukushima

I forrige uke ble to ansatte ved Fukushima-kraftverket sendt til sykehus etter at de ble utsatt for radioaktiv stråling. De blir trolig skrevet ut i løpet av dagen.

FNs internasjonale atomenergibyrå (IAEA) mener at krisen kan fortsette i flere måneder. Mengden radioaktivt jod i sjøen utenfor anlegget skal nå være på 1150 ganger normalen.

Les: Advarer mot å være nær kysten

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt