NRK Meny
Normal

– Det kan bli Clinton mot Bush i 2016

Dersom, og bare dersom, Hillary Clinton stiller som presidentkandidat om fire år, kan George W. Bush's storebror Jeb også ha en sjanse til å bli USAs president. Det sier Karl Rove, mannen som har fått æren for Bush' to valgseire.

Opplagt republikaner hos Civita

Karl Rove elsker valgkamp og ser frem til den som kommer i 2016, hvor det kan bli Bush mot Clinton en gang til.

Rove, valgstrategen som sikret at George W. Bush fikk åtte år i Det hvite hus, vil imidlertid ikke komme med noen klare spådommer om hvem som blir kandidatene ved det neste presidentvalget i USA.

Da han i dag snakket til en stor og interessert forsamling trommet sammen av tankesmien Civita, understreket han at amerikansk politikk kan endre seg raskt.

– 2016 er flere lysår unna. Det er umulig å si noe klart nå om hvem som blir kandidatene og hvordan det politiske bilder kommer til å se ut, for amerikanske politikk forandrer seg hele tiden, sier Rove.

Jeb Bush

Jeb Bush kan bli den tredje Bush som blir president i USA.

Foto: Tony Gutierrez / Ap

Hillary Clinton

Karl Rove mener Hillary Clinton har Demokratenes nominasjon i lomma, hvis hun stiller.

Foto: Susan Walsh / Ap
Han er imidlertid ganske sikker på at Hillary Clinton vil bli nominert av Demokratene dersom hun bestemmer seg for å stille.

Vanskelig avgjørelse

– Men det er ingen lett avgjørelse for henne å ta. Hun er 69 år gammel i 2016 og må bruke to år på nok en utmattende valgkamp, sier Rove, som naturligvis ikke er noen Clinton-fan.

Han har fått hard kritikk etter at han nylig påsto at Hillary Clinton forsøker å skjule en hjerneskade hun pådro seg da hun fikk en mindre blodpropp for to år siden.

Den faste kommentatoren hos Fox news er vant til å «spinne» negative politiske saker, og han tar sjelden selvkritikk.

I stedet har han mer kritikk på lager til Hillary Clinton.

– Hun mener hun har fortjent å bli president, at nå er det hennes tur. Nostalgi og kravmentalitet er ingen oppskrift på seier i amerikansk politikk, sier Rove.

Karl Rove føler seg hjemme i Norge til tross for at et stort flertall av norske velgere nok befinner seg til venstre for ham politisk.

Rove vokste opp med en norskættet stefar som fortalte historien om vikingene og om Leiv Eiriksson som kom til Amerika. På reisen til Norge, som slett ikke er hans første, skal han igjen besøke Rove-familiens gård i Østfold.

Den beste i Bush-familien

En politiker Rove gjerne vil se i Det hvite hus er Jeb Bush, lillebroren til den tidligere presidenten han selv jobbet for.

Jeb Bush var guvernør i Florida fra 1998 til 2006 og er kjent som en dyktig og visjonær politiker med svært stor forståelse for immigrasjonspolitikk.

Rove mener storebror Bush klart har best sjanse til å bli nominert dersom motkandidaten er Hillary Clinton.

– Hvis han het Jones i stedet for Bush, ville han ha vært president for lenge siden. Men broren er blitt en belastning for Jeb Bush. Er Clinton alternativet, skal vi imidlertid ikke se bort fra at han stiller og kan vinne, sier Karl Rove.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Karl Rove i Oslo

Karl Rove regnes som mannen bak gjenvalget av George W. Bush.

Foto: SHAUN HEASLEY / REUTERS

Pengemaskin

Karl Rove var tok mange politiske kommentatorer på senga i 2004 da George W. Bush ble gjenvalgt, til tross for at han hadde slitt på meningsmålingene.

Den gangen klarte Rove å sørge for at religiøse velgere stemte i store antall i delstater der kampen mot demokraten John Kerry var hard.

Rove sørget for at Republikanerne hadde svært gode data om potensielle velgere. Blant annet samlet de inn forbrukerstatistikk som de analyserte og brukte til å nå potensielle velgere.


I valgkampen i 2008 klarte imidlertid Demokratene og Obama-kampanjen og ta igjen Republikanernes teknologiske forsprang. De brukte både forbrukerdata og sosiale medier til å lage en grasrotoperasjon en ikke hadde sett maken til i amerikansk politisk historie.

Rove har ikke mye pent å si om Obama, men her får han et kompliment.

– Obamas operasjon brukte sosiale medier til å finne velgere som deretter ble kontaktet av jevnaldrende og likesinnede. En 29 år gammel kvinne som stemmer på Republikanerne opplever oftere å bli oppringt av en 75 år gammel frivillig fra partiet.

– Det gjør ikke samme nytten i valgkamp som å bli kontaktet av en jevnaldrende på Facebook, sier den tidligere valgstrategen.

Obamas feil

4. november er det igjen valg i USA, og etter ferien i Norge gleder Karl Rove gleder seg til kongressvalget.

Han elsker valg og valgkamp og tror Republikanerne har gode muligheter til å bli sittende med kongressflertallet fram til 2016 til tross for at misnøyen med den sittende kongressen er ekstrem.

– Det er svært sjelden partiet som har presidenten vinner et mellomvalg, og denne gangen har Republikanerne mange spennende kandidater, mener han.

Når han blir spurt om USA kan få en kongress som er mer handlekraftig har han svaret klart.

– President Obama har seg selv og takke for at han har fått så lite gjennomslag i Kongressen. Han lovet folket at USA ikke lenger skulle bestå av røde og blå delstater, men bare skulle vært De FORENTE stater. Til og med jeg syntes den retorikken var forfriskende. Men Obama har slett ikke klart å leve opp til den, sier Rove.

I dag tror Rove som bor i Texas at det er en eneste sak politikere som vil lykkes i USA må satse på: Immigrasjonsreform.

Den viktigste saken

– Vi er en nasjon av innvandrere. Det handler om respekt å gi millioner av mennesker som er i USA ulovlig muligheter, sier Rove.

I deler av delstaten der han bor, er 80 prosent av befolkningen fra Latin-Amerika.

– Vi jobber nå hardt med å rekruttere og bygge opp unge republikanske kandidater med latinamerikansk bakgrunn. Dette er framtida til USA.

– Hvordan vi skal håndtere situasjonen til alle dem som er her ulovlig er en komplisert sak, men det er en sak vi er nødt til å finne en snarlig løsning på. Den skader oss republikanere politisk, sier Karl Rove.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt