– Kan aldri sikre seg mot angrep

Men det er relativt tryggere der de norske befinner seg, enn i de sørlige og østlige områdene, sier sikkerhetsekspert Halvor Andreas Hartz i NUPI.

Halvor Andreas Hartz, politistipendiat i NUPI

Politistipendiat i NUPI, Halvor Andreas Hartz.

Foto: Kristin Granbo / NRK

Halvor Andreas Hartz er politistipendiat i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), og er ekspert på sikkerhetsreform.

Han arbeider nå med en internasjonal politireform med hovedvekt på Afghanistan.

Les også: Prisen for Norges engasjement i Afghanistan

Norske styrker i Afghanistan

Norske soldater feirer nasjonaldagen i Camp Nidaros, nær byen Mazar-e Sharif i Nord-Afghanistan.

Foto: Lars Magne Hovtun / SCANPIX

– Kan skje over alt

Ifølge Hartz er ikke truslene mot de norske spesifikke. Han mener slik improvisert sprengning i en eller annen form kan skje over alt.

– Motstanderne har et arsenal av forskjellige virkemidler, og det som er mest anvendt er improviserte sprenglegemer.

Hartz sier at ISAF må, på generell basis, ta i bruk kjøretøyene som passer til de ulike oppdragene - både pansrede, lettpansrede og noen ganger må soldatene forflytte seg til fots.

– Kunne dagens angrep vært ungått ved at en annen bil kjørte først i kolonnen?

– Det er tidligere spekulert i at det siktes mot den midterste av bilene i en kolonne for å forårsake mest mulig skade, eller for at VIP'en befinner seg her. Jeg vet ikke om de andre bilene i dagens angrep var pansrede heller, så jeg tror ikke dette spiller noen rolle -om bilen var pansret eller ikke, sier Hartz.

– En skal ikke legge for mye vekt på kjøretøyene og rekkefølgen i dagens angrep. Det vil alltid være en viss risiko for sprengladninger, sier han.

– Rettes mot utenlandske styrker som helhet

Det spekuleres fortsatt i om dagens angrep var gjennomført av en selvmordsbomber, eller om det var en veibombe.

Viser det seg å være en selvmordsbomber, tror ikke Hartz det er områder eller personer de norske soldatene kan være på vakt for.

– Motstanderne plukker ut tid og sted, og det er ikke noe holdepunkt for å tro at Taliban retter seg direkte mot enkelte land. Imidlertid virker det som om de retter seg mot de utenlandske styrkene som helhet.

Hartz opplyser om at de norske styrkene befinner seg i et område som er betydelig tryggere enn i de sørlige og østlige områdene hvor andre land har sine baser.

Både amerikanske, danske og nederlandske styrker har vært hardere rammet av slike angrep. Danskene har så langt mistet 21 soldater i Afghanistan og 20 soldater fra den nederlandske styrken har mistet livet.

– Tryggere i ny leir

- I juni 2007 åpnet en ny, norsk leir i Meymaneh - ble dette en tryggere plass å være for de norske soldatene?

– Absolutt. Den forrige leiren lå midt inne i byen, mens denne ligger langt utenfor byen. Det er enklere å observere uvedkomne som ankommer leiren enn tidligere, sier Hartz.

- Vil slike hendelser endre Norges strategier og forflytninger inne i Afghanistan?

– Vi har ikke sett dette tidligere. Statsministeren sa etter angrepet på Serena Hotell at det ikke ville påvirke Norges strategi eller medvirkning i operasjonene i Afghanistan.

Statsminister Jens Stoltenberg sier tapet i dag gjør et dypt inntrykk, men gjør det samtidig klart at innsatsen i Afghanistan er nødvendig.

– De norske styrkene gjør en formidabel innsats for å sikre stabilitet i Afghanistan. De er der for å bidra til en framtid der folk kan leve i trygghet og frihet, sier Stoltenberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt