– Kampene fortsetter når FN drar

Mennesrettsorganisasjonen Amnesty International har navnene på 362 mennesker som skal være drept i Syria siden de første våpenhvileobservatørene fra FN ble utplassert 16 april.

Angrep i Damaskus

Over 360 mennesker er drept i Syria siden de første FN-observatørene kom. I dag var det et nytt angrep i hovedstaden Damaskus.

Foto: HANDOUT / NTB Scanpix/Reuters

– Volden i syriske byer fortsetter så snart observatørene er ute av syne. Det understreker behovet for at en større observatørstyrke kommer raskt på plass, sier Amnestys visedirektør for regionen, Ann Harrison.

– Flere observatører raskt

– FN må handle raskt, og få på plass en langt større gruppe etter hvert som forholdene tillater det. Med mindre flere fullt utstyrte observatører snart tar fatt på oppgaven, så må vi vente at volden og alvorlige menneskerettighetsbrudd kommer til å fortsette.

Den norske generalmasjoren Robert Mood fikk i dag oppdraget med å lede FN-observatørene . En fortropp kom til Syria 16. april, og den første observatørgruppen på 30 skal være på plass innen mandag. Sikkerhetsrådet har vedtatt å sende i alt 300 observatører som reiser i løpet av de neste ukene.

Partene i den syriske konflikten forpliktet seg til å legge ned våpnene i tråd med den avtalen Kofi Annan forhandlet fram 12. april.

Annans talsmann Ahmad Fawzi sa tidligere i uken at våpenhvilen er svært skjør, og ba Assad-regimet om å oppfylle sin del av avtalen fullt ut.

Ni drept i Damaskus

Ifølge syriske myndigheter ble ni personer drept i hovedstaden Damaskus da en selvmordsbomber angrep troende som kom ut fra moskeen etter fredagsbønnen.

Moskeen er kjent som et utgangspunkt for demonstrasjoner mot regimet etter fredagsbønnen, og var strengt bevoktet.

En øyenvitne forteller at kroppsdeler lå spredt utenfor moskeen, og sikkerhetspoliti på stedet skal ha fortalt ham at en mann i militæruniform utløste eksplosivene han hadde på kroppen da politiet forsøkte å stanse ham.

Innenriksdepartementet opplyser at 26 mennesker ble såret i eksplosjonen, som var en av flere i Syria i dag.

– Kampene stanser når observatørene kommer, men ifølge troverdige rapporter begynner skytingen igjen så snart de drar, sa Ahmad Fawzi, Annans talsmann. Fawzi nevnte opprørsbyene Hama og Homs som eksempler på dette.

SISTE NYTT

Siste nytt