Hopp til innhold

– Kairo er et kaos av glede

Folkemengden på Tahrir-plassen jubler, synger og danser og noen tok til tårene da beskjeden kom: president Hosni Mubarak går av.

NRKs utenriksreporter Jan Espen Kruse befant seg i Kairo sentrum da kunngjøringen kom via statlig egyptisk TV.

– Det er noe av det mest utrolige jeg har vært med på. Det store folkehavet eksploderte i glede. De sang, de danset, de takket Allah. Unge og gamle grep om hverandre etter at spenningen var utløst.

Stemningen blant de tusenvis på plassen steg, det samme gjorde usikkerheten da visepresident Omar Suleiman kom på skjermen. Først da den korte beskjeden var gitt, eksploderte den store folkemengden.

– Gjennom en vurdering av de vanskelige forholdene landet nå gjennomgår, har president Hosni Mubarak bestemt seg for å gå av, sa visepresident Suleiman.

Han beskrives som askegrå og dyster da han kom med uttalelsen.

Folket har fått regimet i kne.

Folkemengden på Tahrir-plassen

Folkemengden eksploderte

– Folk bygger hytter med egyptiske flagg. Dette er seieren de har ventet på etter skuffelsen i går, da Mubarak holdt tale og da det viste seg at han likevel ikke vil gå av, rapporterer NRKs Jan Espen Kruse på telefon fra Kairo.

Kairo er nå et kaos av glede, feiringen kommer til å pågå hele natten. Det er folkefest over hele Egypt. Folk feirer sin frihet og tenker ikke så mye på morgendagen.

Video Kruse direkte fra Kairo

– Men det er også mange ungdommer som roper slagord mot soldatene som står bak piggtrådsperringer. Blant noen er det tydeligvis ingen stor begeistring for at militæret har overtatt ledelsen.

– Det demonstrantene vil ha, er frihet og demokrati. At de militære har overtatt, er ikke nødvendigvis et skritt i den retningen, selv om de militære sier at de vil innfri demonstrantenes krav. Foreløpig vet vi lite om hva som venter, sier Kruse.

Egypt er fritt!

Folkemengden på Tahrir-plassen

Godt bevoktet presidentpalass

Jan Espen Kruse og fotograf Karl Hans Johansen kjørte fra flyplassen til Kairo sentrum tidlig i ettermiddag. Da var situasjonen svært spent.

Et stort folketog var på vei fra Tahrir-plassen til presidentpalasset etter fredagsbønnen. Utenfor presidentpalasset så det ut som en krigssone.

– Det var et enormt oppbud med stridsvogner, pansrede kjøretøy og soldater. Det kunne endt i et blodbad. Heldigvis gikk det ikke slik, sier Jan Espen Kruse.

SISTE NYTT

Siste nytt