Hopp til innhold

– Juntaen vil løslate Suu Kyi

Militærjuntaen i Burma vil løslate Aung San Suu Kyi etter valget i november, opplyser tjenestemenn til AFP.

Aung San Suu Kyi

Dette bildet av Aung San Suu Kyi er fra 4. november 2009, etter at Aung San Suu Kyi møtte USAs viseutenriksminister Kurt Campbell.

Foto: Khin Maung Win / Ap

Aung San Suu Kyi (65) skal etter settes fri 13. november, melder nyhetsbyrået AFP.planen

Selve valget holdes 7. november, og blir landets første valg på 20 år.

Aung San Suu Kyi og hennes parti NLD vant valget i Burma i 1990, men hun har siden det for det meste sittet i fengsel eller husarrest.

Registrert som velger

Hun har ikke fått lov til å stille som kandidat i det kommende valget.

Hun får imidlertid lov til å stemme under det kommende valget. Forrige fredag ble hun registrert som velger nummer 2833 i distriktet der hun bor i Rangoon.

Det er heller tvilsom om Suu Kyi får lov til å forlate hjemmet sitt for å avlegge sin stemme på valgdagen, men tjenestemenn antar at valgfunksjonærer kommer hjem til fredsprisvinneren med en stemmeurne.

– Skjer sannsynligvis ikke

Daglig leder i Den norske Burmakomité, Inger Lise Husøy, sier at det er en gledelig nyhet dersom det stemmer at Suu Kyi blir løslatt.

– Men mest sannsynlig skjer det ikke. Det er først og fremst bare valgfrieri overfor FN og det burmesiske folk, sier hun til NRK.no.

Husøy sier det er få som egentlig tror at Suu Kyi kommer til å bli en fri kvinne etter valget. Hun sier også at dagens uttalelse passer godt inn i juntaens spill og måte de opererer på.

Husøy sier også at Aung San Suu Kyi selv er forberedt på alt.

– Hun kjenner juntaen og dere slunefulle side. Hun har vært forberedt på at hun kan bli satt fri nå, men hun er også klar over at juntaen kan kunne komme til å lage feller for henne, sier hun.

Husøy minner også om at uttalelsene om at husarresten oppheves ikke er bekreftet fra høyeste hold i Burma.

Det er rundt 2200 politiske fanger i Burma.

– Usikkert

NRKs tidligere Asiakorrespondent Ole Torp sier at meldingen om at Suu Kyi skal bli satt fri fra husarrest er høyst usikre, men at det likevel kan bety at militærjuntaen i Burma har gitt etter for det sterke internasjonale presset.

– Man kan også tenke seg at generalene trenger pusterommet som disse utsiktene til at den kjente demokratiforkjemperen blir satt fri gir, sier han.

Aung San Suu Kyis siste husarrest er ferdig sonet i disse dager. Hun har sittet i husarrest i hjemmet sitt siden 2003.

Torp sier at det derfor var ventet at det ville komme en eller annen kunngjøring fra Burma.

– Men det er ingen grunn til å være optimist. Burma er et land der menneskerettighetene blir trampet på, folk lever i ytterste nød, og det er harde straffer for trusler mot militærregimet. Det er også usikkert hvordan generalene vil reagere etter at Suu Kyi er satt fri, sier Torp.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt