– Julia Timosjenko er løslatt

Ukrainas tidligere statsminister Julia Timosjenko skal være løslatt fra sykehuset hvor hun har blitt holdt fanget med bevoktning siden hun ble dømt i 2011, melder nyhetsbyrået Reuters.

Julia Timosjenko
Foto: Konstantin Chernichkin / Reuters

Tidligere lørdag vedtok Ukrainas parlament med overveldende flertall å løslate opposisjonslederen Julia Timotsjenko umiddelbart.

Lørdag formiddag bekreftet en person som representerer den tidligere statsministeren at hun skal slippes ut av fengselet i Kharkiv sørøst i landet.

Beskjeden kom til nyhetsbyrået AP. Også Reuters bekrefter lørdag ettermiddag at Timosjenko nå skal være løslatt fra fengselet.

Fredag vedtok parlamentet en lovendring med mål om å få henne løslatt, men en slik løslatelse krevde da at loven ble signert av presidenten.

Les mer: Julia Timosjenko kan settes fri

Med dette i bakhodet ble et nytt vedtak fattet lørdag – løslatelsen skulle skje umiddelbart og uten presidentens involvering.

Timosjenkos datter var selv tilstede i parlamentet da avstemningen foregikk, og brøt ut i gråt da det var klart at moren skulle løslates etter å ha sittet inne siden 2011

Laster Twitter-innhold

– Jeg håper hun kan komme ut veldig raskt. Så langt vet jeg ikke hvor hun vil reise, men det viktige er å få henne ut. Vi får se hva vi gjør, sa datteren Eugenia Timosjenko til journalister like etter avstemningen.

Hun er nå på vei til Kharkiv for å møte moren.

Youtube-video med intervju av datteren:

Ble dømt for maktmisbruk

Timosjenko var en av lederne for oransjerevolusjonen i 2004 og har tidligere vært Ukrainas statsminister.

Timosjenko ble i oktober 2011 dømt til sju års fengsel for maktmisbruk i forbindelse med en gassavtale hun inngikk med Russland.

Flere mente at dommen var politisk, og det er loven som gjorde straffedommen mulig som nå er opphevet av parlamentet.

Vedtaket lørdag om umiddelbar løslatelse av den argeste rivalen til president Viktor Janukovitsj kommer sammen med flere andre vedtak som går mot ham.

Opposisjonen har jobbet for en resolusjon om at han må gå av som president med en gang, og at det må gjennomføres nyvalg før mai.

Vitalij Klitsjko og Oleksandr Turtsjinov

NYE LEDERE: Opposisjonsleder Vitalij Klitsjko snakker med partikolleger i parlamenet foran nyvalgt parlamentspresident Oleksandr Turtsjinov.

Foto: STRINGER / Reuters

Det er også blitt kjent at lederen for nasjonalforsamlingen parlamentspresident Volodymyr Rybak har gått av med henvisning til egen helse.

Rybak var kjent som en trofast støttespiller for presidenten, men de siste dagene har et stort antall av medlemmene fra presidentens parti meldt seg ut i protest mot voldsbruken.

I stedet for presidentens støttespiller er en samarbeidspartner til fengslede Julia Timoskjenko innsatt som parlamentspresident, Oleksandr Turtsjinov.

Noe senere ble en annen mann med bånd til statsministeren fra oransjerevolusjonen innsatt som innenriksminister.

Fredag vedtok de folkevalgte å avsette innenriksminister Vitalij Zakhartsjenko, som opposisjonen misliker sterkt og anklager for å ha gitt politiet ordre om å skyte mot demonstrantene. Nå er parlamentarikeren Arsen Avakov valgt til innenriksminister, en nær alliert av Timosjenko.

Østlige provinser setter spørsmålstegn ved legitimitet

Samtidig som det pågår krisemøter i parlamentet i Kiev er det også samlet politikere rundt om i landet i de ulike regionene.

I de østlige områdene av landet der president Viktor Janukovitsj har hatt sin sterkeste maktbase møttes politikere for å diskutere situasjonen i landet.

De uttrykker skepsis til om det som foregår i nasjonalforsamlingen i Kiev, er lovlig.

– Avgjørelsene tatt av parlamentet i en slik situasjon som vi står oppe i som nå skaper tvil om både legitimiteten og lovligheten, sier guvernør Mikhailo Dobkin i Kharkiv til Reuters.

Det russiske nyhetsbyrået Interfax melder at Ukrainas sørøstlige regioner Sevastopol og Krim overtar ansvaret for den konstitusjonelle ordningen i sine territorier.

Samtidig er politikerne øst i landet klare på at Ukraina må bli samlet til tross for mange spekulasjoner om at kaoset kan ende med krav om oppdeling av landet – en vestlig del som vil knytte seg til EU og en østlig del som er mer knyttet til Russland.

President Viktor Janukovitsj er selv fra den østlige delen av landet. Ifølge en medarbeider befant han seg lørdag i byen Kharkiv nordøst i Ukraina for å delta på et møte med regionale ledere.

Les: – Janukovitsj har forlatt Kiev

SISTE NYTT

Siste nytt

En rev bak øret

LONDON (NRK): Reaksjonene lot ikke vente på seg etter at en rev gikk og lusket bak meg midt under en direkterapport i Kveldsnytt.

Forhåndsstemmene tyder på at USA kan få sin høyeste valgdeltagelse siden 1908

Over 54 millioner amerikanere har allerede avgitt sine stemmer i det amerikanske valget. Lørdag stemte også president Donald Trump.