NRK Meny
Normal

– Det åpnet manges øyne

KØBENHAVN (NRK): Flere sikkerhetstiltak og mer selvsensur har blitt konsekvensene av truslene mot danske redaksjoner etter Muhammed-karikaturene.

Kurt Westergaard / Demonstrasjon mot karikaturtegningene i Pakistan

Karikaturtegningene av profeten Mohammed, som blant andre Kurt Westergaard sto bak, og som ble publisert i Jyllands-Posten, vakte sterke reaksjoner i flere land. Siden har Westergaard og Jyllands-Posten blitt utsatt for trusler og angrep.

Foto: Henning Bagger/Athar Hussain / Afp/Scanpix

– For en del danske journalister har hverdagen forandret seg helt konkret, sier nestformann Lars Werge i Dansk Journalistforbund til NRK.

– Sikkerheten er på topp med adgangs- og besøkskontroll for de som jobber i Jyllands-Posten. For andre har Muhammed-karikaturene ført til mer selvsensur.

Trusler

I dag falt dommen i Oslo tingrett i den såkalte terrorplanleggingssaken. David Jakobsen, Shawan Sadek Saeed Bujak og den antatte hovedmannen Mikael Davud var tiltalt for å ha planlagt en terrorhandling.

I tiltalen mot de tre sto det at de planla å gjennomføre anslag med eksplosiver mot den danske avisen Jyllands-Posten, og de skal også ha planlagt å skyte den danske tegneren Kurt Westergaard. Han tegnet i 2005 en omstridt karikatur-tegning av profeten Muhammed med en bombe i turbanen, en tegning som ble trykket i Jyllands-Posten.

Karikaturtegningene vakte sterke reaksjoner i flere land, og Westergaard har levd med trusler og strenge sikkerhetstiltak i årene etter. En person ble i fjor funnet skyldig i drapsforsøk på den danske tegneren.

– Tenker mer over hvilke konsekvenser publiseringer har

Lars Werge, nestformann i Journalistforbundet i Danmark

Danske redaktører er blitt mer bevisste på hva som publiseres, ifølge Lars Werge i Journalistforbundet.

Foto: Journalistforbundet

– Har danske journalister nå blitt reddere for å ta opp kritiske saker rundt integrering og islamisme?

– Det er vanskelig å si, men redaktørene er i høy grad mer bevisste. Det som skjedde, åpnet manges øyne. Det var nok få som trodde tegningene ville ha den effekten, så man tenker mer over hvilke konsekvenser publiseringer har, sier Werge.

Flere danske medier har vært i Norge for å dekke terrorplanleggingssaken, og det var knyttet spenning til utfallet av rettssaken. Men saken i Oslo tingrett er bare en av flere lignende saker knyttet til Westergaard og dansk presse.

– Man vil registrere utfallet, men danskene har vent seg til at det er en ny hverdag i mediebransjen, sier Werge.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt