– Jordskredet kom ikke uventet

Ifølge nordmenn i Colombia var det flere som advarte om rasfare i forkant av det dødelige jordskredet i Medellin sist søndag.

Jordskredet i Colombia kom ikke uventet.

Over 700 redningarbeidere jobber fremdeles med å redde ut overlevende etter jordskredet i

Foto: Luis Benavides / Ap

Jordskredet i Colombia kom ikke uventet.

En mann bærer vekk sofaen sin like ved rasstedet i Bello utenfor Medellin i Colombia.

Foto: RAUL ARBOLEDA / Afp

Søndag kollapset en åsside i byen Bello utenfor Medellin i Colombia. Ulykken skjedde som en følge av det kraftige regnet som har falt i området den siste tiden.

Øystein Schjetne er norsk reiseleder i stiftelsen Golden Colombia, og har vært på besøk i flere fattige nabolag i Bogota og Medellin. Ifølge ham er ras av denne typen lokalbefolkningens største frykt.

– Det er ikke unormalt at mindre jordskred skjer i disse nabolagene. Dette er flyktninger som bor i åssider i utkanten av storbyene. Områdene er i utgangspunktet ikke egnet som bosted. Vi har sett flere ras langs veiene, og de lokale forteller at de er vant til at enkelte hus av og til raser sammen, sier han.

– Ras er deres største frykt

Schjetne forteller at han og ungdommene han reiser med på mandag var på besøk i et lignende nabolag i utkanten av Bogota.

Der fortalte innbyggerne om flere mindre jordras, og om redselen for at de små husene i åssiden plutselig skulle rase sammen.

En av de norske ungdommene som er med på turen snakket med en politimann som fortalte dem om faren ved det ustabile grunnlaget husene er bygget på.

En time senere inntraff det dødelige jordskredet utenfor Medellin.

– Disse områdene er alle utsatt for skred. Et stort antall flyktninger rømmer fra kokainkrigen og bygger ulovlige bosettinger i utkanten av storbyene, forteller Schjetne.

Video Ras i Colombia

Se ungdommenes egen video fra rasstedet.

– Finnes ingen tiltak

Så langt er 23 personer bekreftet døde etter jordskredet i Bello. Rundt 50 hus ble begravd i jord etter skredet, og Røde Kors mistenker at det fortsatt finnes rundt 120 mennesker begravd i jordhaugene.

Da Schjetne og hans reisefølge ankom Medellin mandag, passerte de ulykkesstedet på nært hold.

– Vi kom ikke helt inntil rasstedet, for det var avsperret med bånd og lignende. Men vi så hjelpearbeidere i full sving, og flokker med sørgende. Det var en sterk opplevelse, sier han.

Og ifølge Schjetne kommer ikke raset som en stor overraskelse på myndighetene.

– Det har vært mange advarsler om at det vil komme til å gå ras på disse områdene, men i slike brakkebyer blir det ikke gjort noe med det, sier han.

– De colombianske internflyktningene har ingen høy status, og de får lite hjelp fra myndighetene. Det er ingen som har satt inn tiltak, eller som har prøvd å forhindre en slik situasjon fra å oppstå, sier han.

En talsmann for de colombianske myndighetene har tidligere bekreftet at skredet ikke kom fullstendig uventet.

– Dette området er geologisk ustabilt, sa han til TV-kanalen Caracol mandag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jordskredet i Colombia kom ikke uventet.

Colombianske myndigheter frykter nå at det vil skje flere ras.

Foto: ALBEIRO LOPERA / Reuters

Presidenten støtter de pårørende

Tirsdag formiddag var situasjonen fortsatt kaotisk på rasstedet utenfor Medellin.

Ifølge CNN jobber mer enn 700 redningsarbeidere med hunder og gravemaskiner fremdeles på stedet og leter etter overlevende.

Den colombianske presidenten Juan Manuel Santon uttrykte mandag all sin sympati med de rammede.

– Hjertet mitt er med ofrene for denne forferdelige tragedien. Innen få timer vil jeg dra direkte til Medellin for å være med ofrenes familier, sa han, og la til at regjeringen ville gjøre hva det skulle være for å lindre smerten for de pårørende.

Jordskredet i Bello er bare en av flere skadelige følger forårsaket av det voldsomme regnet som har berørt nærmest 1,6 millioner mennesker i Colombia de siste ukene.

Store deler av landet står under vann, og nedbøren har foråraket både jordskred og oversvømmelser. Jordskredet utenfor Medellin er den mest alvorlige ulykken så langt.

LES OGSÅ: 17 døde etter styrtregn i Venezuela

Redningsarbeidere graver etter jordraset i byen Bello i Colombia

Redningsarbeidere graver etter jordraset i Bello.

Foto: FREDY BUILES / Reuters

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt