– Jemen mistenkte meg for å være spion

MÜNCHEN (NRK): Den norske studenten og frilansjournalisten Raymond Lidal (28) kom i natt til München etter å ha vært fengslet i Jemen i tre uker. Lidal ble arrestert i sitt eget hjem i Sanaa 28. mars. Han mener myndighetene mistenkte ham for å være spion.

Raymond Lidal

TATT VEL IMOT: Raymond Lidal ble møtt av Norges honorærkonsul i München, Max J. Aschenbrenner, søndag morgen på flyplassen i München.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

– Jeg har det etter forholdene bra. Det har vært en lang evakuering. Nitten dager i fengsel har vært vanskelig.

Lidal ble ifølge flere medier pågrepet fordi han jobbet som journalist, til tross for at han oppholdt seg på studentvisum i landet.

28-åringen avviser på det sterkeste overfor NRK at arrestasjonen har noe å gjøre med at han hadde jobbet som journalist på studentvisum.

– Vanligvis når journalister jobber på studentvisum, som er veldig vanlig i Jemen, så bryr ikke myndighetene seg om det i det hele tatt. Når jeg da sitter nitten dager i et fengsel uten å vite noe som helst, er det bevis på at det har ingenting å gjøre med at mine papirer ikke var i orden. Dette var en sak som kunne omhandle mistanke om spionasje, sier Lidal til NRK.

– Hvorfor mistenkte de det?

– Jeg oppholdt meg i Jemen i vanskelige tider, og de kan ha oppfattet det som et slags bevis på at jeg var en som gjorde noe litt farligere enn journalistikk.

Raymond Lidal er på vei hjem etter å ha sittet i fengsel i Jemen siden 29. mars.

SE VIDEO: NRK intervjuet Raymond Lidal på flyplassen i München lørdag.

– Jeg var veldig redd

– Hvorfor ble du løslatt?

– Det jeg har fått opplyst av jemenittiske myndigheter, var at etterforskningen var klargjort, og at det ble fremlagt at jeg ikke var spion, men bare journalist.

Ifølge nordmannen kan han si veldig lite om hvordan han ble behandlet gjennom etterforskningen.

– Det er av hensyn til jemenittiske venner, som kan være i fare om jeg sier for mye, men det har vært veldig vanskelig. Vi har vært fire personer på ei veldig liten celle.

Han innrømmer at fengselsoppholdet skremte ham.

– Det var særlig på grunn av bombeangrepene, som var veldig nært fengselet jeg var i, men også usikkerheten rundt min situasjon. Jeg visste ingenting om hvor lenge jeg kunne bli sittende; om det kom til å bli uker, måneder eller år. Så ja, jeg var redd.

Ingen nye reiseplaner

Fredag ble det kjent at nordmannen var ute av fengsel, og på vei hjem sammen med andre utenlandske statsborgere. Lørdag ankom han Tyskland. Der skal ha hvile før han reiser videre til Norge.

Lidal har bodd i Jemen siden 2011, med noen opphold i Norge underveis. Han har studert og frilanset for norske og internasjonale medier, blant annet NRK, Bergens Tidende og Aftenposten.

– Jemen er et tilbakelagt kapittel i ganske lang tid fremover. Om det er praktisk mulig å reise tilbake, vet jeg heller ikke. Men sånn som situasjonen er nå med veldig paranoide myndigheter, kommer jeg ikke til å reise tilbake i nær fremtid.

Foreldrene til løslatte Raymond Lidal er svært lettet.

SE VIDEO: Foreldrene til Lidal jublet da de fikk vite at sønnen var sluppet fri.

SISTE NYTT

Siste nytt