Hopp til innhold

– Jeg kontaktet FBI for å beskytte meg selv

Sigurdur Thordarson (20) sier han kontaktet FBI om WikiLeaks fordi han fryktet amerikansk etterforskning. Varslernettverket hevder islendingen lyver om sin egen rolle i organisasjonen.

I denne videoen sees Sigurdur Thordarson ved et arbeidsbord sammen med Julian Assange inne på Ellingham Hall hvor sistnevnte satt i husarrest.

LEKKET FRA HOVEDKONTORET: Islendingen Sigurdur Thordarson (20) skal i flere perioder ha oppholdt seg på godset Ellingham Hall i Storbritannia, WikiLeaks hovedkontor da Julian Assange satt i husarrest. På bildet: Sigurdur Thordarson sammen med Assange ved datamaskiner og oppslagstavler i et av husets arbeidsrom.

Fra august 2011 til juli 2012, skal tidligere WikiLeaks-frivillig Sigurdur Thordarson ha gitt FBI-etterforskere detaljert tilgang til varslernettverkets indre liv.

Det hevder 20-åringen overfor NRK.

– Eventyrlyst

Sigurdur Thordarson og Julian Assange ser alvorlig ut

– ASSANGE VAR SJEFEN MIN: Sigurdur Thordarson hevder at han svarte direkte til Julian Assange i tiden som frivillig i WikiLeaks.

Foto: Privat / Sigurdur Thordarson

Thordarson møtte WikiLeaks-topp Julian Assange på Island i januar 2010 da han var bare 17 år gammel.

Motivasjonen bak FBI-kontakten ett og et halvt år senere var todelt, ifølge Thordarson.

– Jeg gjorde det for å beskytte meg selv, men for å være ærlig gjorde jeg det også mye på grunn av eventyret, sier han.

– Jeg varslet om varslerne, svarer Thordarson om hvorfor han valgte å gå til amerikanske myndigheter med informasjon om tidligere kolleger i WikiLeaks.

20-åringen hevder overfor NRK at han ikke ga fra seg informasjon på grunn av pengene.

– Jeg fikk penger, men ikke som betaling for informasjon. De var for å dekke tapt arbeidsfortjeneste at jeg fikk 5000 dollar.

På spørsmål om hvorfor han ble ansett som viktig for FBI, svarer 20-åringen at de ville utnytte at han i en periode hadde direkte tilgang til Julian Assange.

Bakgrunn: Les om hvordan FBI forsøkte å etterforske WikiLeaks på Island

Les: Islands innenriksminister bekrefter at FBI fløy til Island

Om hvorfor han han forteller historien åpent i pressen, sier 20-åringen at «han ikke har noe å tape».

Kranglet om penger

Thordarson forlot WikiLeaks høsten 2011, samtidig som han var i en alvorlig konflikt med sentrale personer i organisasjonen om penger.

WikiLeaks påstår blant annet at islendingen puttet 50.000 kroner i egen lomme fra salg av T-skjorter med WikiLeaks-motiver på nett. Saken ble anmeldt på Island, men senere henlagt på grunn av bevistes stilling. WikiLeaks skal ha anket avgjørelsen.

Selv om han kranglet med WikiLeaks, nekter Thordarson for at dette var bakgrunnen for at han kontaktet USAs ambassade i august 2012.

I tillegg til å fortelle åpent om informasjonen han skal ha gitt til FBI, retter 20-åringen en rekke beskyldninger mot WikiLeaks.

Thordarsson hevder å kunne bevise at WikiLeaks samarbeider med hackere, men NRK har ikke vært i stand til å koble verken Julian Assange eller andre personer i nettverket til hackervirksomhet.

– Jeg visste at jeg hadde deltatt i ulovlige dataangrep sammen med en del andre personer i tilknytning til WikiLeaks. Det var for å beskytte meg selv mot eventuell straffeforfølgning i framtiden at jeg kontaktet FBI, hevder Thordarson overfor NRK.

– Jeg ønsket ikke å delta i ulovlig aktivitet, sier han.

Thordarson hevder at han var redd for amerikansk etterforskning da han var WikiLeaks-frivillig og at dette også var noe av bakgrunnen for at han gikk til den amerikanske ambassaden.

– Meningsløse påstander

Kristinn Hrafnsson

BENEKTER HACKING: WikiLeaks-talsmann Kristinn Hrafnsson benekter sterkt at organisasjonen har vært delaktig i datakriminalitet.

Foto: WIN MCNAMEE / Afp

WikiLeaks opplyser til NRK at mye tyder på at FBI har brukt Sigurdur Thordarson som kilde, men advarer sterkt mot å stole på islendingen.

WikiLeaks talsmann, Kristinn Hrafnsson benekter kategorisk at de oppfordret Thordarson eller andre til å kontakte datakriminelle.

– Det er meningsløse påstander. Generelt er det galt å gi slike påstander for mye oppmerksomhet, sier han til NRK.

Kristinn Hrafnsson forteller at de anser Sigurdur Thordarson som en frivillig med en mindre rolle, som over en kortere tidsperiode var en del av organisasjonen.

– Han er sykelig løgner, og er kjent for å forfalske dokumenter og lyve, sier Hrafnsson.

Han hevder Thordarson ble tatt i løgn flere ganger mens han var aktiv i nettverket.

– Under våre egne undersøkelser av ham fant vi ut at han hadde fabrikkert dokumenter. Jeg vurderer ham som en veldig lite troverdig person. Det gjelder også dokumenter og annet materiale han presenterer, sier han,

– Han tilbragte tid i huset der Julian Assange satt i husarrest. Hvordan henger dette sammen med at han hadde en begrenset rolle i WikiLeaks?

– Mange frivillige var innom huset. Vi forsøkte å jobbe derfra. At frivillige fikk besøke oss var en del av vår takknemlighet for at de ville bidra. Han hadde ingen sentral rolle i organisasjonen, selv om han flere ganger har påstått det i kontakt med andre. Han har kalt seg både styremedlem og stabssjef. Det er vel en del av personen han er.

Sigurdur Thordarson filmer seg selv, for så å filme Julian Assange inne i et lokale hvor WikiLeaks holder til.

VIDEO: Sigurdur Thordarson filmer seg selv, for så å filme Julian Assange inne i et lokale hvor WikiLeaks holder til.

– Sverter avhoppere

Sigurdur Thordarson er ikke overrasket over påstandene fra Hrafnsson om at han er en løgner.

– WikiLeaks er kjent for å forsøke å sverte dem som forlater organisasjonen. Det virker som om de bruker den samme metoden hele tiden, hevder 20-åringen, og viser til at flere personer som har vendt varslernettverket ryggen har blitt kalt løgnere.

– Da de ble spurt om min rolle for lenge siden var jeg først involvert i organisasjonen, deretter ble jeg fremstilt som en ubetydelig «Assange-fan». Etter at FBI-historien kom ut hevder de plutselig at jeg aldri har hatt tilgang til noen publiseringskanaler eller kildesystemer. Hvis det er noen som lyver her, er det WikiLeaks, sier han.

Thordarson etterforskes på Island

Etter at Sigurdur Thordarson forlot WikiLeaks høsten 2011 har han havnet i politiets søkelys på Island for flere alvorlige forhold.

Ifølge den islandske avisen Frettabladid er han siktet for å ha forsøkt å svindle til seg flere millioner islandske kroner fra flere ulike kilder.

Flere av sakene er fortsatt under etterforskning.

– Jeg blir etterforsket for økonomisk kriminalitet og skatteunndragelse, men det er ikke på noen måte knyttet til WikiLeaks. Etterforskningen er pågående og jeg vil sannsynligvis innrømme straffskyld om saken går til retten, sier Thordarson til NRK.