– Jeg ringte hjem til mamma og pappa og sa «takk for alt»

BERLIN (NRK): Den norske lærerstudenten Anne Sofie Tjugum (20) ringte hjem til foreldrene sine for å ta avskjed da hun trodde hun kom til å dø i en luftballong i Berlin.

- Jeg ringte hjem og sa takk for alt.

En gruppe lærerstudenter fra Norge er for tiden på klassetur i Berlin. På ballongtur over byen ble de livredde da et kraftig vindkast tok tak i farkosten deres. VIDEO: Olav Døvik/NRK

Det var vindstille da de norske studentene var på vei opp til 150 meters høyde for å få en flott utsikt over Berlin.

– Folk koste seg og vi sto på toppen og tok bilder, forteller Thomas Minde, en av studentene.

Kurv i luftballong i Berlin

Bildet fra inne i kurven. Det oppsto store skader da vaieren som ballongen var festet i begynte å slå mot kurven.

Foto: Kjetil Nomeland Willoch

Men på vei ned blåste det plutselig kraftig opp. Sterke vindkast tok tak i luftballongen. De 19 passasjerene, blant dem de ni norske lærerstudentene og en lærer, ble kastet fra side til side.

– Det ble panikkstemning. Vaieren begynte å grave seg inn i kurven vi satt i. Vi lå sammenkrøpet på gulvet og holdt oss fast i det vi kunne. Vi holdt rundt hverandre og håpet det kom til å gå bra, forteller studentene.

Minst elleve norske skoleelever som var på ballongtur over Berlin, ble livredde da luftballongen de satt i ble tatt av kraftige vindkast.

En gruppe norske studenter på ballongtur over Berlin ble livredde da et kraftig vindkast tok tak i luftballongen de satt i.

En video av hendelsen viser at ballongkurven svingte fra side til side i de kraftige vindkastene. Øyenvitner forteller at det så ut som ballongen skulle til å treffe husene i nærheten.

– Nå er jeg død uansett hva som skjer

Studentene ropte om hjelp fra gondolen da situasjonen kom ut av kontroll.

– Det var en håpløs situasjon, det var jo ikke noe vi kunne gjøre. Vi fikk bare beskjed om at vi måtte gå litt opp igjen, fordi det var for sterk vind til at vi kunne gå ned. Mannen i kurven slapp ut vaieren i håp om at det skulle stabilisere seg på toppen. Det gjorde det ikke. Det fortsatte å dunke, forteller Thomas Minde.

Marerittet varte i rundt 20 minutter. Ingen av de norske lærerstudentene skal være skadet, men de forteller at ble livredde og gråt.

Norske lærerstudenter i luftballongdrama

Fra venstre: Anne Sofie Tjugum (20), Thomas Minde (25), Bjørn B. Skjebstad (22), og Herman Nygård (21).

Foto: Guri Norstrøm / NRK

– Følelsen var at nå er jeg død uansett hva som skjer. Det var en lettelse og veldig ekkelt å komme ned. Følelse av sinne, glede, og tårer som rant når man først fikk satt seg ned og tenkte over hva som faktisk har skjed, sier Minde.

– Vi var og er fortsatt litt shaky. Det sitter godt i. Det var panikkstemning der oppe. Virkelig. Det var en periode man faktisk tenkte at nå er vi ferdige, forteller Anne Sofie Tjugum.

Da hun klamret seg fast i kurven, ringte hun til foreldrene sine for å ta avskjed.

– Jeg tenkte det her går ikke, men heldigvis gikk det, sier hun.

– Fikk god oppfølging av nødetatene

Frank Hellberg, som er sjef for Air Service Berlin, sa til NRK tidligere i dag at studentene aldri på noe tidspunkt var i livsfare. Han fortalte at han var svært lykkelig over at ingen ble skadet.

Studentene reagerer på denne uttalelsen.

– Som eier av firmaet er det veldig lett for ham å si det uten å ha begrep om hva som har skjedd. Han kan umulig ta hensyn til at kurven var i oppløsning fra vaieren og at vi var meter unna bygninger. Det blir veldig galt å si noe sånt, det provoserer oss som ser at vi feier forbi bygninger med bare meters avstand, sier Minde.

Brannvesenet, politiet og ambulansefolket ga imidlertid god oppfølging, ifølge studentene.

– De spurte om det gikk bra med oss og tok blodtrykket vårt og sørget for at vi hadde væske i kroppen.

– Vi er ganske mange om denne erfaringen. Så vi holder sammen i kveld og støtter hverandre, sier Anne Sofie Tjugum.

SISTE NYTT

Siste nytt