NRK Meny
Normal

Sisi: – Jeg har overlevd to attentatforsøk

Den tidligere hærsjefen Abdel Fattah al-Sisi sier i et TV-intervju mandag at han valgte å stille som presidentkandidat i Egypt på grunn av «farer» landet står overfor.

Egypt Abdel-Fattah al-Sisi

Jeg tror på skjebnen, jeg er ikke redd, sa Sisi i intervjuet som ble vist på to privateide TV-stasjoner i Egypt.

Foto: Ap

I det første TV-intervjuet i forbindelse med sin valgkampanje sier Sisi at han har overlevd to attentatforsøk, og bekrefter dermed ryktene som har versert om drapsforsøk mot den tidligere generalen som avsatte Mohammed Morsi.

– Jeg har overlevd to attentatforsøk. Jeg tror på skjebnen, jeg er ikke redd, sa Sisi.

Etter kuppet mot Morsi i fjor sommer sa den tidligere hærsjefen at han ikke hadde noen politiske ambisjoner, og dermed ikke kom til å stille til valg som president.

– Jeg kunne ikke respektert meg selv om jeg da tenkte på å bli president - at jeg allerede da la en plan for å ta makten i Egypt. Jeg ville ikke respektert meg selv eller folket, sa Sisi.

– Kunne ikke svikte folket

Under intervjuet ble han spurt hvorfor han endret mening.

– Det var på grunn av de farene Egypt står overfor både innenfor landets grenser og fra utlandet, sa han og pekte på flere ting.

Blant annet på tumultene etter at Egyptiske sikkerhetsstyrker ryddet to permanente leirene som tilhengere av president Morsi hadde opprettet i Kairo i august.

Flere hundre Morsi-tilhengere ble drept av sikkerhetsstyrkene - noe som førte til dødelige sammenstøt over hele landet og voldsom fordømmelse fra det internasjonale samfunnet.

– Husker dere hvordan Egypt så ut? Hvordan sikkerhetssituasjonen var og hvor langt frykten hadde nådd? Dere så hvordan verden utenfor oppførte seg mot oss, sa Sisi.

– Det var ikke mulig for meg å svikte mitt folk.

Ventes å vinne

Sisi er voldsomt populær blant dem som støttet kuppet mot Morsi, og blant mange egyptere som ønsker ro og ordnede forhold etter tre år med kaos.

Artikkelen fortsetter under bildet

Banner med bilde av Abdel Fattah al-Sisi i Kairo

Banner med bilde av Abdel Fattah al-Sisi i Kairo. Den tidligere hærsjefen er storfavoritt til å bli ny president i Egypt.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Det er ventet at Sisi vil vinne presidentvalg i slutten av mai uten problemer. Den eneste som tar opp kampen mot den mektige feltmarskalken er Hamdeen Sabahi, som leder den venstreorienterte alliansen Folkestrømmen.

Sisis tilhengere betrakter ham som en handlekraftig mann som kan få slutt på den politiske uroen som har preget Egypt siden folkeoppstanden i 2011. Opprøret førte til at daværende president Hosni Mubarak og hans regime ble kastet.

Ingen islamister

Sabahi stilte til valg også i 2012 og kom da på tredje plass. Seieren gikk til Mohamed Morsi fra Det muslimske brorskap, foran den tidligere lederen for Egypts flyvåpen, Ahmed Shafik.

Brorskapet er nå forbudt og stemplet som terrorister av kuppmakerne og ingen islamist stiller denne gangen som kandidat i valget, som skal holdes 26. og 27. mai.

Tusenvis av tilhengere av Brorskapet sitter nå fengslet i Egypt, og mange sekulære aktivister som spilte sentrale roller da landets mangeårige leder Hosni Mubarak ble styrtet, lider samme skjebne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt