– Jeg håper ikke dette vil skje med andre

Med tårer i øynene takket den russiske journalisten Ivan Golunov alle som stilt opp og protestert mot fengslingen av ham. Helt overraskende droppet russiske myndigheter narkoanklagene mot ham.

Ivan Golunov etter løslatelse, utenfor politibygningen

Ivan Golunov, som er en av Russlands mest kjente gravejournalister, er sikker på at de massive protestene fikk myndighetene til å gjøre en sjelden snuoperasjon.

Foto: Pavel Golovkin / AP

– Jeg håper ikke dette vil skje med noen andre, sa Ivan Golunov (36) og tvang tårene tilbake.

Den kjente gravejournalisten ble møtt av flere hundre journalistkolleger og andre støttespillere da han tirsdag kveld kom ut fra en politibygning i Moskva.

Foran folkemengden lovet han å fortsette arbeidet sitt med å avsløre korrupsjon i det russiske samfunnet, til tross for erfaringene den siste uken.

Ivan Golunov på vei bort fra politibygningen etter han ble løslatt
Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Det var sjefen for russisk politi, innenriksminister Vladimir Kolokoltsev som selv opplyste at anklagene mot Golunov nå frafalles.

– I dag blir Ivan Golunov løslatt fra husarrest, og siktelsene blir frafalt. Det kan ikke bevises at han har forbindelser til forbrytelsen, het det i uttalelsen, ifølge nyhetsbyråene Reuters og AP.

Det meldes også om at det russiske innenriksdepartementet vil be president Vladimir Putin om å avsette to høyere polititjenestemenn i forbindelse med saken. Dette skal være politisjefen i det vestlige Moskva og sjefen for narkotikapolitiet i hovedstaden.

De to tjenestemennene har de siste dagene vært beskyldt for å ha fabrikkert påstander om bruk og salg av narkotika for å få arrestert journalisten.

Med tårer i øynene takket den russiske journalisten Ivan Golunov alle som stilt opp og protestert mot fengslingen av ham. Ivan Golunov fikk også tid til å klappe hunden sin. FOTO: Reuters

Med tårer i øynene takket den russiske journalisten Ivan Golunov alle som stilt opp og protestert mot fengslingen av ham. Ivan Golunov fikk også tid til å klappe hunden sin. FOTO: Reuters

Mener politiet lurte ham i en felle

Ivan Golunov, som er en av Russlands mest kjente gravejournalister og jobber for nettavisen Meduza, ble pågrepet på gaten 6. juni og anklaget for besittelse og salg av narkotika.

Under en ransaking skal politiet ha funnet mefedron, et syntetisk sentralstimulerende stoff. Siden het det at det var funnet kokain.

Golunovs forsvarer, den kjente menneskerettighetsadvokaten Pavel Tsjikov, hevdet at funnet måtte være plantet. Det samme gjorde Golunovs arbeidsgiver, som mente det var en felle.

Det ble raskt klart at anklagene virket å være oppkonstruerte. Det ble blant annet ikke funnet noe spor av narkotika på kroppen til Golunov, heller ikke på fingrene.

Bilder som skulle være tatt i journalistens hjem og vise fremstilling av narkotika, viste seg å være tatt et annet sted.

Den russiske journalisten Ivan Golunov

Den russiske journalisten Ivan Golunov avbildet i retten lørdag 8. juni. Der ble han ilagt husarrest frem til 7. august.

Foto: Evgeny Feldman / AP

Polititjenestemenn

Mye tyder på at arrestasjonen henger sammen med avsløringer av omfattende korrupsjon, som også involverer høytstående tjenestemenn i den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

Flere enn de to polititoppene i Moskva må regne med å bli etterforsket og eventuelt avsatt, skriver nyhetsbyrået AP.

Korrupsjonen skal ha sammenheng med lukrative forhold knyttet til begravelsesvirksomhet i og rundt Moskva, som Golunov hadde gransket.

Russisk politi har frafalt narkotikasiktelsene mot gravejournalisten Ivan Golunov.

Russisk politi har frafalt narkotikasiktelsene mot gravejournalisten Ivan Golunov.

Trykket like førstesider

Saken mot Golunov har sendt sjokkbølger gjennom hele den russiske presse.

Nyheten om løslatelsen vakte lettelse og glede hos arbeidsgiveren Meduza.

– Vi er glade for at myndighetene valgte å lytte til samfunnet. Dette er bare begynnelsen, det ligger masse arbeide fremfor oss, heter det i uttalelsen fra redaktørteamet.

Tre av Russlands største aviser serverte mandag leserne nær identiske førstesider.

– Jeg/vi er Ivan Golunov, het det i den sterke, men svært sjeldne, solidaritetsmarkeringen fra Kommersant, Vedomosti og RBK.

Russiske journalister har i tillegg vist sin misnøye ved å demonstrere utenfor innenriksministeriet sammen med andre, viktige støttespillere.

Russiske aviser med støttemarkeringen til Ivan Golunov

Russiske aviser kom mandag med en sterk støtte til den arresterte journalisten Ivan Golunov. – Jeg/vi er Ivan Golunov, lyder titlene.

Foto: Shamil Zhumatov / Reuters

Det var planlagt en stor støttedemonstrasjon i morgen, onsdag 12. juni, med over 25.000 deltakere fra ulike miljøer.

Myndighetene hevdet den ville true den offentlige ro og orden, og har nektet å gi sin godkjennelse. Arrangørene på sin side har gitt myndighetene to valg: Enten stanse demonstrasjonen med makt og utløse enda mer sinne eller la demonstrasjonen gå sin gang.

Det russiske journalistforbundet og Organisasjonen Reportere uten grenser roser de sterke, felles protestene som trolig har fått de russiske myndigheter til å snu.

– Vi hyller den historiske mobiliseringen til det russiske sivilsamfunnet. Nå må de som forsøkte å lure Golunov bli stilt for retten, heter det.

Det samme krever fremtredende menneskerettighetsforkjempere. Også EU roser snuoperasjonen.

Presidenten godt orientert

I går kom det uttalelser som tydet på at president Vladimir Putin var godt orientert om arrestasjonen av og anklagene mot den 36-årige journalisten.

– Denne spesifikke saken har reist spørsmål, mange spørsmål, sa Putins talsmann Dmitrij Peskov, ifølge det statlige nyhetsbyrået Tass.

Den tredje mektigste politikeren i Russland etter presidenten og statsministeren, lederen av overhuset i nasjonalforsamlingen Valentina Matvijenko, har også kommentert saken.

– Feil og lovbrudd har skapt mistillit til etterforskningen. Involverte personer har enten vært uprofesjonelle, slurvete eller forsøkte å lage en felle. Jeg vet ikke hva som er riktig å kalle det, sier Valentina Matvijenko, som er Putins nærmeste allierte.

Følg utviklingen i NRKs Nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt