Hopp til innhold

– Jeg gråt da Morsi ble avsatt

George Riad Krohn er en kristen egypter som lever i Norge. Da militæret gikk inn og avsatte Mohamed Morsi gråt han av glede.

På Tahrir-plassen i Kairo har flere tusen motstandere av Moris samlet seg

På Tahrir-plassen i sentrum av Kairo har flere tusen egyptere samlet seg hele uken for å feire at tidligere president Mohamed Morsi ble avsatt forrige onsdag.

Foto: MOHAMED EL-SHAHED / Afp

George Riad Krohn

George Riad Krohn klarte ikke holde tårene tilbake da han hørte nyheten om at brorskapet og Morsi var fratatt makten i hjemlandet.

Foto: Privat

– Nå har Egypt fått en ny sjanse, og det er håp for landet mitt, sier Riad Krohn til NRK.no.

– Morsi brydde seg ikke om Egypt

Tidligere har han ikke turt å uttale seg om situasjonen for de kristne i Egypt, i frykt for hva som kunne skje med familien som fortsatt bor der. Nå som Morsi og Det muslimske brorskapet er fratatt makten tør han ta bladet fra munnen.

– Jeg gråt i en halvtime da nyhetene kom. Jeg har sett landet mitt bli ødelagt bit for bit det siste året og ingen har blitt straffet, sier 32-åringen.

Etter Mubaraks fall i 2011 var det en kraftig økning av voldshandlingene mellom kristne og muslimer i Egypt. Flere koptere ble drept og skadd i sammenstøt og situasjonen var svært spent.

Da Egypts nå avsatte president Mohamed Morsi ble valgt lovet han derfor å være leder for alle egyptere uansett religion. Det løftet har han ikke holdt, ifølge Krohn.

– Morsi lurte folk og jobbet bare for en gruppe. Han brydde seg ikke om Egypt i det hele tatt, han tenkte bare på brorskapet.

Spent mellom koptere og islamister

Kopterne utgjør rundt ti prosent av Egypts cirka 85 millioner innbyggere og er den største kristne minoriteten i Midtøsten. Deres tidligere pave Shenouda III sto last og brast med tidligere president Hosni Mubarak inntil han ble presset til å gå av i februar i 2011.

Men mange koptere deltok likevel i demonstrasjonene på Tahrir-plassen, men islamistenes fremmarsj i etterkant av parlament- og presidentvalget skremte mange.

– Det siste året har vært forferdelig for alle koptere, men også mange muslimer har måtte flykte på grunn av forfølgelser fra islamistene. For dette handler ikke om den siste uken. Det handler om det siste året, sier mannen som kom til Norge i 2007.

Etter valget i fjor har islamistiske partier dominert egyptisk politikk, og fra de mest radikale har retorikken tidvis vært svært truende overfor kopterne.

Flere ytterliggående salafister har gjentatte ganger omtalt kopterne i nedsettende ordelag og krevde blant annet at de skulle betale en spesiell skatt, jizya, som i tidligere tider ble avkrevd kristne som levde under muslimsk herredømme.

Splittet folk

Nå kan de se ut som om Egypt er mer splittet enn på lenge, og frontene virker mer uforsonlig enn tidligere. I dag advarte hæren at de ikke kommer til å tillate at noen forsøker å hale ut eller avbryte overgangsfasen landet nå er inne i.

– Det som nå skjer er et resultat av Morsi delte landet mellom vantro og islamister. Jeg mener ikke dette er et militærkupp, og takker bare gud for at det har skjedd, men nå må vi begynner å samarbeide for politikk er ikke svart/hvitt.

Ifølge landets nye midlertidige president, Adli Mansour, vil valg på ny nasjonalforsamling trolig kunne holdes tidligst i starten av februar 2014. Han lover at en dato for nytt presidentvalg vil bli satt så snart den nye nasjonalforsamlingen møtes.

Overgangsregimet har satt en tidsramme på fire og en halv måned for arbeidet med konstitusjonelle endringer. Egypts grunnlov, som trådte i kraft i desember i fjor, ble opphevet da hæren forrige uke fjernet Morsi fra makten etter massive folkelige protester.

SISTE NYTT

Siste nytt