Hopp til innhold

– De truet med å komme til Norge og drepe meg

Etter at komikeren Amir Asgharnejad ble trakassert og truet på livet av politiet i Baku, vurderte NRK å trekke seg fra Eurovision-finalen. – Det skulle vi gjort, sier komikeren.

Amir Asgharnejad

Komikeren Amir Asgharnejad er tilbake i Norge etter å ha blitt utsatt for trusler og sjikane i Baku.

Foto: NRK / Kirsti Haga Honningsøy

Det er anstrengt mellom Norge og Aserbajdsjan etter at NRKs komiker ble trakassert og truet av politiet i Baku. NRK vurderte å trekke seg fra Eurovision-finalen i protest, men besluttet å la være i frykt for å skape problemer for arrangørene og artistene.

Amir Asgharnejad landet på Gardermoen i 13-tiden lørdag formiddag, og NRK.no møter ham på Marienlyst 12 timer etter. Han er sliten. Litt dratt i øynene, og har allerede fortalt til støtteapparatet og politiet hva som skjedde på flyplassen i Baku i går kveld.

– Jeg har ikke sovet på et døgn, og er litt redd og sliten. Heldigvis har jeg fått mye støtte fra kjente og ukjente, sier Amir Asgharnejad til NRK.no.

– Synes vi kunne trukket oss fra Eurovision

Hendelsen på flyplassen hører ikke hjemme i et underholdningsarrangement, men ligner mye på historier som aserbadjanske journalister har fortalt om hvordan myndighetene forfølger «uønsket» journalistikk.

Amir synes at å trekke seg ut av Eurovision hadde vært et fint standpunkt å ta.

– Jeg vet at Tooji vil kjempe for frihet. Med tanke på at Tooji har snakket så mye om rettigheter og frihet, så syntes jeg at vi kunne trukket oss. Det hadde vært en kul ting å gjøre, sier han.

– Han syntes det arbeidet vi gjorde der nede var helt fantastisk, legger han til.

– Hvis dette kommer ut, så dør du

Amir og teamet fikk et brutalt møte med politiet på flyplassen i Baku da de var på vei hjem i går kveld. Amir ble ført bort til et lukket rom, beskyldt for å besitte narkotika. I rommet ble han bedt om å kle av seg, og deretter ble han trakassert og truet på livet mens politiet fimet det hele med mobiltelefonene sine.

– De ba meg kle av meg, og ta ut alt av sekken min for å sjekke om jeg hadde narkotika på meg, forteller han.

Amir prøvde å forklare at han var på jobb i oppdrag for NRK. Men politiet hang seg mer opp i at han angivelig skulle ha tråkket på det aserbadjanske flagget.

– De lurte på hvorfor jeg hadde sparket flagget. Jeg forklarte at jeg drev med norsk humor med ironi. Jeg har ikke sparket noe flagg, men et flagg kom borti foten min under en danseopptreden. De beskyldte meg for at jeg likte å sparke flagg, og de prøvde å tvinge meg til å sparke det persiske flagget.

Amir er av persisk opprinnelse. Han ble ydmyket av poltiet da han foran kamera ble tvunget til å spytte og tråkke på sitt eget flagg.

– De truet og sa at hvis jeg ikke sparket fikk jeg ikke gå. Jeg sa nei, det vil jeg ikke gjøre. Det var veldig ubehagelig. De filmet meg mens jeg sto i boxer og tvang meg til å sparke og spytte på flagget, forteller Amir.

– Hvis dette kommer ut, så dør du. Vi kommer hjem til deg i Norge og dreper deg, sa politiet ifølge Amir.

Saken fortsetter under videoen.

Video Amir Asgharnejad i Kveldsnytt

Amir Asgharnejad i Kveldsnytt

Vurderer politibeskyttelse

– Nå vil han få den hjelpen han trenger av oss, også får politiet vurdere hans sikkerhet. De signalene vi har fått fra politiet foreløpig er at det ikke er noen grunn til å være bekymret for ham så lenge vi er i Norge, som tross alt har et annet regime enn Aserbadjan, sier Tommy Hansen, kommunikasjonsdirektør i NRK.

Amir sier at han er litt redd etter det brutale møtet med aserbadsjansk politi i går.

– Kompisene mine skal få lov til å holde rundt meg i natt, sier Amir.

– Humoren min skal bli enda bedre nå

Komikeren Amir Asgharnejad har utgitt seg for å være reporter fra et iransk TV-selskap og blant annet intervjuet aserbajdsjanere på gaten i Baku, stilt dumme spørsmål og oversatt svarene til enda dummere norsk.

Videoene har aserbajdsjanske medier oppdaget, og har omtalt dem som en hån mot landet.

– Jeg håper jeg blir flinkere på nettopp sånn her type humor. Jeg kommer absolutt til å forsette mer med litt drøy humor, og bli flinkere til det og, sier Amir.

«Tekon Television»

Komikeren Amir Asgharnejad har laget spøkefulle «reportasjer» for P3s fiktive «Tekon Television» under kallenavnet Bijan. Her har fleipet med deltakere og delegasjoner, med Norge, Iran og Aserbajdsjan.

Video Tekon Television Episode 1

Tekon Television Episode 1.

SISTE NYTT

Siste nytt

Her har det russiske private selskapet Wagner sitt eget område der de begraver leiesoldater som har mistet livet i krigen i Ukraina. Video: Reuters.

Reuters: En russisk gravplass avslører Wagners hær av fanger

En gravplass i Sør-Russland begynner å fylles opp. Her er det leiesoldater fra den private Wagner-gruppen som gravlegges. Ifølge Reuters er mange av de døde tidligere fanger.