Hopp til innhold

– Jeg er ikke overrasket, men lei meg

Brandy Jones kjente flere av dem som ble drept og skadet under søndagens massakre i baptistkirka i Sutherland Springs. Hun er ikke overrasket over det som har skjedd fordi det finnes ondskap overalt i verden.

Brandy Jones kjente mange av de drepte i massakren i Sutherland Springs

Devin Patrick Kelley (26)

Devin Patrick Kelley (26) skjøt og drepte 26 i kirke i Texas.

Foto: REX/Shutterstock / Shutterstock

Midt under den tradisjonelle søndagsmessen i baptistkirken i byen Sutherland Springs i Texas gikk den 26 år gamle Devin Patrick Kelley til angrep på kirkegjengere og drepte 26 mennesker. 20 personer er såret, og tilstanden er kritisk for minst ti av dem.

Brandy Jones benytter seg av kirkens matutdelingsprogram hver uke og sier hun kjenner flere av dem som jobber i Kirken. Hun er ikke overrasket over at en slik hendelse nå har rammet tettstedet med knapt 400 innbyggere.

– Jeg er ikke overrasket, men lei meg. Fordi ondskap finner du overalt i verden. Se bare det som skjedde i New York forrige uke og angrepet 11. september, så hvorfor skal ikke skje i Sutherland Springs?

First Baptist Church, åstedet for skytemassakren

First Baptist Church er ett av to religiøse forsamlingshus i området.

Foto: Lars Os / NRK

– Folk vil skaffe seg våpen uansett

Angrepet føyer seg inn i en rekke skytemassakre i USA de siste årene. 1. oktober ble 58 mennesker drept da en mann skjøt mot publikum på en utendørskonsert i Las Vegas. Tiltros for dette og hendelsen i hjembyen ønsker ikke Brandy Jones strengere våpenlover.

– Folk vil finne måter å skaffe seg våpen på selv om våpenlovene blir strengere. Det kommer ikke til å stoppe, sier Jones

Gun Violence Archive registrerte 384 masseskytinger i 2016, det vil si hendelser der fire eller flere personer ble skutt av en og samme gjerningsmann. Etter masseskytinga som drepte 59 personer i Las Vegas 1. oktober, ble USAs liberale våpenlover debattert på nytt.

I etterkant av angrepet i Texas har blant annet statsadvokaten, Ken Paxton uttalt at frivillige som går og jobber i kirken bør bære våpen for å beskytte seg selv. 

– Med våpen er det alltid sen mulighet for at skytteren vil bli tatt ut før han har mulighet til å drepe veldig mange folk, sier Paxton.

Brandy Jones mener også at det er veien å gå.

– Jeg tror vi alle trenger trening for å se etter mistenkelig atferd, og ha en eller to dedikerte personer med våpen i kirken. Dette ville ikke ha stoppet mannen, men kanskje færre liv hadde gått tapt dersom folk hadde bedre trening, sier Jones.

Trump: Våpen er ikke problemet

Skytingen i en baptistkirke i Sutherland Springs i det sørlige Texas er den verste massakre i en amerikansk kirke noensinne.

Tragedien har på ny reist spørsmål om de liberale amerikanske våpenlovene, men president Donald Trump avviste a denne problemstillingen under pressekonferanse i Japan.

– Dette handler om mental helse, og om en person som trolig har hatt store problemer over lang tid, sa presidenten.

– Vi har store mentale helseproblemer i vårt land, og det har andre land også. Dette handler ikke om våpen, og det kan vi gjerne snakke om, men det er litt tidlig å gjøre det, sa Donald Trump, og la til:

– Heldigvis var det annen som hadde et våpen og som skjøt i motsatt retning, ellers ville det blitt enda verre.

SISTE NYTT

Siste nytt