NRK Meny
Normal

– Jeg ble torturert i Syria

Mohammed Omeri, som bor i Norge, satt i over to år på en liten underjordisk celle og ble torturert i et av de mest beryktede fengslene i Syria.

Damaskus i Syria

President Bashar al-Assad styrer Syria på tyrannisk vis. Amnesty International blir stadig kontaktet av opposisjonelle syrere som forteller at de har blitt utsatt for grufull og langvarig tortur.

Foto: Bassem Tellawi / Ap

Mohammad Omeri

Mohammad Omeri var politisk aktiv i Syria. Han ble arrestert og sendt til et av sikkerhetstjenestens mest beryktede fengsler.

Foto: Privat

– Det var et hemmelig sted, vi måtte gå rundt 18 trappetrinn under jorda. Jeg ble torturert flere ganger, sier Mohammed Omeri til NRK.

Vilkårlige arrestasjoner og tortur har lenge vært brukt mot regimekritikere i landet. Amnesty International er svært bekymret for situasjonen.

– Staten har totalt kontroll over borgerne

– Menneskerettighetssituasjonen i Syria er en av de alvorligste i verden. Dette er en stat som har hatt total kontroll over sine borgere, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge.

Syrerne har de siste ukene gått ut i gatene og krevd frihet og demokrati, men det har kostet dyrt. Sikkerhetsstyrkene har gått hardt til verks og skutt mot demonstrantene. Over 400 mennesker er drept under demonstrasjonene, og mange hundre er blitt arrestert. Flere skal ha blitt utsatt for tortur.

– Vi vet at mange hundre mennesker er blitt arrestert, ikke bare i demonstrasjonene, men også i raid i menneskers hjem i hele landet. Det er alle slags folk – det er journalister, bloggere, advokater, det er folk som egentlig bare har sagt på Internett at de støtter protestene, sier Egenæs.

– Vi vet også at i enkelte områder har hele den mannlige befolkningen i hele landsbyer blitt arrestert på en gang, og vi har vi fått de mest grufulle beskrivelsene av tortur.

Fem minutter ble til over to år

President Bashar al-Assad har styrt landet i over 40 år, og mange har fått føle maktas jernklo på kroppen - som Mohammed Omeri, som bor like utenfor Oslo.

– Jeg ble torturert på flere måter, flere ganger, sier han.

Omeri er kurdisk og fra en liten by nord i Syria. Han var politisk aktiv og jobbet for et kurdisk parti. En dag da han var på vei til hovedstaden Damaskus med buss, ble han stoppet og arrestert.

– De sa at det bare skulle ta fem minutter, men det ble to år og tre måneder, forteller han.

Omeri ble etterhvert sendt til et av sikkerhetstjenestens mest beryktede fengsler, som ligger i nærheten av hovedstaden Damaskus. Flere av cellene ligger under jorda.

– Det var et rom på 20 kvadratmeter, og vi var minst 45 personer der, sier Omeri.

Voldsomme demonstrasjoner i Syria

En amatørvideo har fanget opp kraftige sammenstøt mellom syriske demonstranter og regjeringsstyrker

Foto: - / Afp

Fangene sov på siden, tett i tett

Det var så trangt i den lille cellen at fangene måtte sove på en spesiell måte som heter «sove på kniv» eller «sove på sverd», det vil si at du sover på siden med de andre tett inntil deg.

I noen celler måtte fangene også sove på omgang, ifølge menneskerettighetsorganisasjoner.

Den første tiden i fengselet ble Omeri jevnlig utsatt for tortur.

– Noen uker ble jeg torturert tre dager, andre fire dager, mens andre uker igjen var det en dag jeg ble torturert.

Han ble slått med stokker under bena etter at kroppen ble bundet fast, og han ble utsatt for tortur med elektriske ledninger. Han kjempet hver dag for å overleve. Flere dør av torturen og de elendige forholdene i disse fengslene, men det verste var likevel ventingen, forteller Omeri.

– Jeg tenkte hver dag at jeg skulle kjempe.

Omeri fikk aldri høre tiltalen, og det var aldri noen rettssak.

Det er ikke uvanlig med denne typen fengsler i Syria, ifølge John Peder Egenæs.

Ble arrestert som barn

Også barn blir arrestert i Syria. En av dem er Hussein Sheiko, som nå er 22 år og bor i Norge.

– Da jeg var 16 år, ble jeg sammen med en jente. Hennes far var politi i Syria, forteller han.

Faren til jenta han gikk sammen med, var høyt oppe i det beryktede sikkerhetspolitiet. Det var nok til at han ble stoppet på gata og tatt med til politistasjonen.

– To personer kom, og en person slo meg. Jeg hadde ingen klær på meg.

Han ble slått over hele kroppen flere ganger i løpet av de dagene han satt fengslet. Selv om han var mindreårlig, fikk han ikke ta kontakt med familien sin, og han ble anklaget for å ha slått en politimann.

– Jeg ble veldig redd og ville gjøre hva som helst bare for å slippe ut. Jeg var veldig redd, sier Sheiko.

Etter fire dager slapp han ut, med klar beskjed om at han kunne bli tatt på nytt hvis han hadde kontakt med jenta.

– Det hemmelige politiet finnes overalt

John Peder Egenæs

– Situasjonen for menneskerettigheter i Syria er en av de alvorligste i verden, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Syriske myndigheter har lagt et jernlokk på hva slags informasjon som kommer ut i forbindelse med demonstrasjonene. Verken journalister eller internasjonale menneskerettighetsorgansisjoner som Amnesty, får slippe inn.

– Det er et av de mest gjennomovervåkede samfunn vi kan tenke oss. Det hemmelige politiet finnes overalt, og det vet den vanlige borger. Det skal bare noen veldig få kritiske ytringer til, så ender folk i fengsel, noen ganger på 2-3 år, andre ganger på 15 år. sier Egenæs.

Nettopp derfor er ikke Mohammad Omeri optimistisk i forhold til mulighetene til å få kastet den syriske presidenten.

– Jeg tror det er vanskelig å få ham til å gå. Han har sittet med makten i rundt 40 år og har styrt alt med jernhånd.

Syria

De syriske opprørerne har fremdeles håp om et snarlig regimeskifte.

Foto: BULENT KILIC / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt