– Istanbul-terroristene var fra Kirgisistan, Usbekistan og Russland

Selvmordsbomberne som angrep Atatürk-flyplassen i Istanbul tirsdag, kom fra Kirgisistan, Usbekistan og Russland, ifølge tyrkiske medier. Antall drepte i terrorangrepet har økt til 44.

To politimenn er blant de titalls personene

TERRORANGREP: Torsdag steg antallet døde etter terroraksjonen på flyplassen i Istanbul til 44. Blant dem som ble drept, er det 19 utlendinger, opplyste tyrkiske myndigheter torsdag.

Foto: OZAN KOSE / Afp/NTB Scanpix

Innenriksminister Efkan Ala uttalte tidligere torsdag at det fortsatt pågår en omfattende etterforskning etter angrepet, og at de første tegnene peker mot terrorgruppen IS, melder Milliyet.

Samtidig skriver Hürrïyet og flere andre tyrkiske medier at gjerningsmennene kom fra den russiske regionen Dagestan, Kirgisistan og Usbekistan.

Den russiske statsborgeren skal ha oppholdt seg i Istanbul-bydelen Fatih den siste måneden. Ifølge de tyrkiske avisene kommer disse opplysningene fra en ikke navngitt tjenestemann.

Efkan Ala

PEKER PÅ IS: Innenriksminister Efkan Ala (t.v.) sier at de første tegnene peker mot ekstremistgruppen IS. Her er han sammen med statsminister Binali Yildirim (t.h.).

Foto: MURAD SEZER / Reuters/NTB Scanpix

Dødstallet steget til 44

Mens etterforskningen og pågripelsene fortsetter, har også dødstallet etter angrepet steget til 44. Torsdag ettermiddag døde 25 år gamle Yasin Öcal. Av de nesten 240 sårede er 94 fortsatt på sykehus.

Tidligere torsdag pågrep tyrkisk politi 13 mistenkte IS-medlemmer i Istanbul, og ni i kystbyen Izmir.

– Alle sporene i peker i retning av at IS stod bak angrepet, men det er ikke helt sikkert ennå, sa Ala.

Alle de pågrepne skal ha hatt kontakt med personer i Syria. Tyrkiske myndigheter var raskt ute med å hevde at IS stod bak angrepet. Ingen har tatt på seg skylden så langt.

Istanbul flagger på halv stang for de som mistet livet på Ataturk

ATATURK-FLYPLASSEN: Flaggene henger på halv stang på flyplassen etter angrepet.

Foto: MURAD SEZER / Reuters/NTB Scanpix

Angriperne ankom i drosje

Samtidig kommer det også detaljer fra hvordan selve angrepet skjedde. Myndighetene har bekreftet at angriperne ankom flyplassen i vanlig drosje.

Terroristene kom seg ikke gjennom sikkerhetskontrollene, så kom de tilbake med våpen og kom seg gjennom kontrollene ved å skyte rundt seg-

– Deretter sprengte en seg utenfor, og de andre benyttet seg av panikken som oppsto, kom seg inn og sprengte seg inne på flyplassen, sa statsminister Binali Yildirim.

En annen tjenestemann har sagt at de to første sprengte seg i avgangshallen og ankomsthallen, og at den tredje eksplosjonen skjedde utenfor.

Laster Twitter-innhold

Verden minnes Istanbul-ofrene

Angrepene har rystet en hel verden og det tyrkiske flagget er å se vaiende i flere land i og utenfor Europa.

Både Brandenburger Tor i Berlin og slottet i Amsterdam valgte å kle seg i det tyrkiske flagget onsdag kveld.

Flere russere la ned røde roser ved den tyrkiske ambassaden i Moskva onsdag for å minnes ofrene for tragedien. Tidligere på dagen gikk Vladimir Putin ut med en kondolanse til det tyrkiske folk.

I New Zealand var det Sky Tower i Auckland som fikk lyse over byen i de tyrkiske fargene.

SISTE NYTT

Siste nytt