Hopp til innhold

– Israel mister de unge

– Varselklokkene ringer i USA og Israel, skriver en amerikansk-jødisk avis. Et generasjonsskifte utfordrer USAs sterke støtte til Israel.

Den amerikanske jøden Max Blumenthal er veldig kritisk til Israel. Han sammenligner Israel med IS og sier at Israel driver med terror overfor palestinerne. Reporter Gry Blekastad Almås.

Den amerikanske jøden Max Blumenthal er veldig kritisk til Israel. Han sammenligner Israel med IS og sier at Israel driver med terror overfor palestinerne. Reporter Gry Blekastad Almås.

USA uttrykte i dag sterk bekymring for Israels beslutning om å bygge 200 nye boliger i Øst-Jerusalem.

Avgjørelsen svekker det allerede kjølige forholdet mellom statsminister Benjamin Netanyahu og USAs president Barack Obama.

– Det er offisielt: Det demokratiske partiet har forlatt Israel til sin skjebne, skriver Jerusalem Post, i dag.

Meningsmåling

Avisen viser til en meningsmåling fra amerikanske Pew Research Center, som avslører det største gapet på førti år, mellom demokratenes og republikanernes støtte til Israel. Det demokratiske partiet var tidligere en sterk støttespiller for Israel.

Meningsmålingen, som ble gjort da krigen i Gaza pågikk, avslører en vel så stor utfordring for Israel i den yngre amerikanske befolkningen.

– Tallet 25 er den nye bekymringen for det amerikansk-jødiske fellesskapet, skriver den amerikanske avisen Jewish Journal.

Kun 25 prosent av ungdommen i USA støttet Israels handlinger under Gaza-krigen. Tallet er dramatisk lavere enn for den generelle befolkningen, der 42 prosent var positive.

– Mister de unge

En representant for Jøder mot Sionisme demonstrerer

Amerikanske jøder er ikke samstemt i støtten til Israel. Her demonstrerer en konservativ jøde mot sionismen.

Foto: Cliff Owen / Ap

– Israel mister de unge, sier kommentatoren Nahum Barnea til Ynet, som er nettavisen til den israelske avisen Yedioth Ahronoth.

Han mener at Israel trenger å se både utad og innad i sine veivalg, når landet nå er på et lavpunkt i forhold til andre land.

– Problemet begynner med den politiske opinionen i Vesten, inkludert folkeopinionen i USA, sier Barnea.

Avisen Jewish Journal skriver at Israel har én stor og mektig alliert i verden, nemlig USA, men at den støtten står og faller på hva folket vil.

– Og de unge, de er ikke så villige, heter det i avisen.

Journalisten bak reportasjen har to bekymringer.

– Den ene er at Israel i fremtiden ikke vil klare å samle støtten landet trenger fra USA. Den andre er at Israel i fremtiden utvikler seg til å være et land som ikke fortjener amerikansk støtte, sier Rob Eshman til NRK.

Generasjonsskifte

– Det som skjer er et generasjonsskifte i kvaliteten og kvantiteten av yngre amerikaneres støtte til Israel, skriver Jewish Journal.

Pew Research har for aller første gang hvordan amerikanernes sympati fordeler seg på israelere og palestinere.

De under 30 år har 62 prosent mye eller noe sympati med Israel, mens 50 prosent har den samme sympatien for palestinere.

Selv om de fleste unge fremdeles viser mer sympati til israelerne enn til palestinere, så er tallet synkende.

– Det er et generasjonsskifte. På den ene siden har man de som husker seksdagerskrigen og Israels mange kriger mot nabolandene. Og så har du en yngre generasjon som ikke husker disse krigene eller har opplevd dem, sier Sigurd Neubauer, som er forsvarspolitisk analytiker i Washington til NRK.

Motpol

Neubauer mener at den unge generasjonen identifiserer seg mer med menneskerettigheter enn den tradisjonelle sikkerhetspolitiske vinkelen som jødiske organisasjoner tradisjonelt har fokusert på.

– Folk som er i 60-årene har sitt utgangspunkt i krigen i 1967, da det var stor usikkerhet om Israel skulle klare seg, sier den amerikanske rabbien Jill Jacobs.

Hun forklarer at yngre jøders erfaring med Israel derimot er den første eller helst den andre intifadaen.

– For dem er Israel et sted de forbinder med okkupasjon mer enn noe annet, sier Jacobs.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Israels statsminister Benyamin Netanyahu

Yngre amerikanske jøder utfordrer Israels politikk. En meningsmåling viser at Israel har langt mindre støtte blant ungdommen enn hos eldre amerikanere.

Foto: Cliff Owen / AP

Utfordrer

Generasjonsskiftet kommer til uttrykk i at den største amerikanske lobbyorganisasjonen AIPAC, som støtter Israel fullt ut, har fått en utfordrer.

Organisasjonen Jstreet ble opprettet for amerikanske jøder som støtter en tostatsløsning og som ser Israels okkupasjon som en trussel for demokratiet og jødiske verdier.

– Jeg tror mange er glade i Israel men de er også bekymret for Israels utfordringer, sier Sarah Turbow, som er studentleder for Jstreet, til NRK.

Organisasjonen har langt mindre økonomisk støtte enn AIPAC, men har likevel fått stor støtte.

Mobiliserer

– Hvem har klart å mobilisere den unge generasjonen? Du kommer ikke til å like svaret, skriver Jewish Journal og opplyser at gruppen Jewish Voice for Peace (JVP) har fått mange tilhengere blant ungdommen.

Avisen skriver at JVP gir Israel all skylden for den ulykkelige situasjonen med palestinerne, og at retorikken synes å være slagkraftig.

Kanskje akkurat derfor burde Israels støttespillere møte akkurat disse strømningene med åpenhet og mer dialog med dem som har alternative og kritiske syn på situasjonen, uttrykker avisen og understreker at det vil kreve sitt å klatre opp fra 25 prosent.

– Netanyahu er stolt av at han forstår de politiske strømningene i USA. Men, hans dypeste bånd er til eldre, ofte rike medlemmer av den velstående eliten i New York og Los Angeles. Han er mindre bevisst på endringene i den amerikanske demografien og meningene blant yngre amerikanske jøder, skriver The New Yorker.

SISTE NYTT

Siste nytt