Hopp til innhold

– Israel brøt Folkeretten i Gaza

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch kritiserer Israel for brudd på Folkeretten da to TV-fotografer ble drept og en mediebygning angrepet under krigen på Gazastripen i høst.

Angrep på mediesenter i Gaza

Human Rights Watch mener angrepet på mediesenteret i Gaza var brudd på Folkeretten.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

De to TV-fotografene ble drept i et israelsk luftangrep mot bilen de satt i 20. november. De var på jobb for TV-kanalen Al-Aqsa som knyttes til Hamas-regjeringen på Gazastripen.

Israelske fly bombet også tre bygninger i Gaza by der en rekke lokale og internasjonale TV-stasjoner hadde kontorer. Ti mennesker ble såret i angrepene.

Les også: – Den eksplosjonen var veldig nær

Israel begrunnet angrepene med at de var rettet mot hamasaktivister og en kommandosentral.

– Propagandister, men ikke lovlige mål

– At Israel sier at en journalist er en Hamas-kriger, eller at en mediebygning er en kommandosentral, betyr ikke at det forholder seg slik, sier Sarah Leah Witson, direktør for Midtøsten i Human Rights Watch.

– Journalister som roser Hamas og TV-stasjoner som applauderer angrep på Israel kan drive propaganda, men det gjør dem ikke til lovlige mål i henhold til Folkeretten, sier Witson.

Israel avviser

Det israelske forsvaret avviser kritikken fra Huma Rights Watch.

«Vi opptrer i overensstemmelse med lovene som gjelder i en væpnet konflikt, selv om terroristorganisasjonene på Gazastripen gjør seg skyldige i overlagte brudd og overtredelser av de samme lovene», går det fram av en uttalelse fra den israelske hæren nyhetsbyrået Reuters har fått.

Israelske myndigheter vil sjekke påstandene, og komme med et utfyllende svar når den jobben er gjort.

SISTE NYTT

Siste nytt