NRK Meny
Normal

– Israel boikottet FN-møte om Gaza

Israels representant møtte ikke opp da FNs menneskerettighetsråd holdt en særskilt møte om situasjonen i Palestina og krigen på Gazastipen i 2014.

SWITZERLAND UN HUMAN RIGHTS

De tre setene reservert den israelske delegasjonen sto tomme under et møte om situasjonen i de okkuperte palestinske områdene.

Foto: LAURENT GILLIERON / Ap

– Jeg ser at Israels representant ikke er tilstede, sa Joachim Ruecher, rådets president. under mandagens møte.

Israel har ikke gitt noe umiddelbar forklaring på hvorfor de ikke var tilstede på møtet som skulle drøfte Israels politikk overfor Palestina og påståtte overgrep mot den Palestinske befolkningen.

Ingen forklaring

En kilde som står menneskerettighetsrådet nær mener Israels manglende tilstedeværelse var såpass påfallende at det dreide seg om boikott.

PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-GAZA

Palestinske barn leker i ruinene av boliger som ble ødelagt under den 50 dager lange krigen på Gazastripen i fjor sommer.

Foto: MOHAMMED ABED / Afp

– Det ønsker vi ikke å kommentere, sa en talsperson for den israelske delegasjonen i Geneve til AFP.

Mandagens møte skulle i utgangspunktet gjøre en grundig gjennomgang av femtidagerskrigen i Gaza i fjor, som tok livet av mer enn 2.140 palestinere, de fleste sivile. Etterforskerne ble forsinket i sitt arbeidet med å kartlegge stuasjonen etter at lederen for forskningsgruppen sluttet etter press fra Israel.

Tvil om Israels metoder

Til tross for at rapporten og etterforskningen om femtidagerskrigen i Gaza har blitt forsinket til juni,var FNs spesialrapportør om situasjonen i Palestina tydelig på at situasjonen er alvorlig.

– De voldsomme ødeleggelsene og med så høye tap av sivile liv i Gaza sår tvil om Israel respekterer internasjonal humanitær lov og prinsippene om proporsjonalitet, forskjellsbehandling og forsiktighet under angrep, sa Makarim Wibisono under møtet.

Makarim Wibisono

Makarim Wibisono, FNs spesialrapportør i Palestina.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Han advarte samtidig om at Israels opprettholdelse av blokaden av Gaza har alvorlige konsekvenser for sivilbefolkningen.

LES: Obama: – Vi må revurdere Israel-politikken

USA ikke tilstede

USA var heller ikke tilstede under mandagens diskusjoner. På spørsmål om hvorfor de ikke deltok opplyste en talsperson at at USAs ambassadør til menneskerettighetsrådet, Keith Harper var i Washington.

At USA ikke møtte opp førte til spekulasjoner om de forsøkte å unngå å måtte forsvare Israel under diskusjonene, noe de ofte har gjort til tross for at forholdet mellom de to allierte har blitt noe kjøligere den siste tiden.

Heith harper

Keith Harper, USAs representant til FNs menneskerettighetsråd.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Amerikanske myndigheter advarte forrige uke om at de kunne trekke tilbake sin vedvarende støtte til Israel i FN etter statsminister Netanyahus uttalelser om at det ikke blir noen tostatsløsning med han i regjering.

Statsminister Benjamin Netanyahu sikret seg flertal i Knesset til å danne ny regjering i forrige uke.

LES: Netanyahu vil ha tostatsløsning likevel
LES: – Israel valde rasisme og okkupasjon

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt