NRK Meny
Normal

– Islands EU-søknad ikke i fare

– Storbritannia har forsikret om at usikkerheten om Icesave-avtalen ikke skal komme i veien for Island søknad om EU-medlemskap, sier Islands utenriksminister.

Utenriksminister Ossur Skarphedinsson, Island

Islands utenriksminister, Ossur Skarphedinsson, kunne i dag forsikre islendingene om at Icesave-avtalen ikke vil få konsekvenser for landets EU-søknad.

Foto: FABRIZIO BENSCH / REUTERS

Tidligere denne uka nektet den islandske presidenten å signere Icesave-avtalen.

Dermed vil en folkeavstemning avgjøre om Island skal betale 30 milliarder kroner i kompensasjon til innskytere i Storbritannia og Nederland, som tapte penger da den islandske nettbanken Icesave kollapsa i september 2008.

I ettertid har det blitt spekulert i om dette vil få følger for Islands EU-søknad.

Kan bruke vetoretten

Et nytt medlemsland må nemlig aksepteres av samtlige medlemsnasjoner i EU, derfor kan både Nederland og Storbritannia bruke vetoretten for å påvirke Islands framtid.

En britisk minister gikk tidligere i uka ut å sa at utviklinga i saken vil påvirke Storbritannias beslutning om å støtte et islands medlemsskap. Nå ser det imidlertid ut som dette ikke blir tilfellet.

– Ingen konsekvenser

I dag kunne nemlig den Islandske utenriksminister berolige islendingene med at de siste dagenes uenigheter ikke vil påvirke søknadsprosessen.

– Jeg har snakket med Storbritannias utenriksminister David Miliband, og han har gitt meg tillatelse til å kunngjøre offentlig at dette ikke vil påvirke EU-søknaden, sa Islands utenriksminister, Ossur Skarphedinsson.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt