Hopp til innhold

Skal ha stjålet over to milliarder fra banker i Mosul

ISIL skal ha fylt opp en allerede velfylt pengekasse da organisasjonen inntok millionbyen Mosul tidligere i måneden.

ISIL-tilhengere i Mosul

ISIL-tilhengere jublet utenfor det regionale hovedkvarteret i Mosul forrige mandag.

Foto: Ap

Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL) skal allerede før de siste to ukers offensiv i Irak vært den klart best finansierte av de ekstreme islamistgruppene i Midtøsten.

Nå kommer meldinger om at organisasjonen skal ha tømt bankene i Mosul for kontanter da de inntok Mosul.

ISIL deler ut koraner

ISIL brukte søndag noen av midlene sine til å dele ut koraner til innbyggere i Mosul.

Foto: Ap

Hvor store mengder kontanter som fantes i byen er det ingen som vet sikkert, men ettersom Mosul er Iraks nest største by, dreier det seg om svært store summer.

Lederen for provinsrådet i Neneveh-provinsen (der Mosul er den største byen), Bashar Kiki, sier til nyhetsbyrået AFP at bankene i byen hadde rundt 400 millioner dollar i kontanter i hvelvene sine.

Omregnet til norske kroner er det rundt to og en halv milliard kroner.

At ISIL har forsynt seg av pengene er det liten tvil om. I et 16-punkts dokument som ISIL har publisert, sier organisasjonen at alle penger som har tilhørt den irakiske regjeringen vil bli konfiskert av ISIL for å brukes i henhold til «muslimske interesser».

– Det var litt av en lønningsdag, er beskrivelsen lederen av Midtøsten-senteret ved London School of Economics, Toby Dodge, gir av ISILs inntog i Mosul.

Tjente millioner før invasjonen

Allerede før ISIL inntok Mosul hadde organisasjonen store inntekter fra den nordirakiske byen.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har ISIL tjent 12 millioner dollar, over 70 millioner norske kroner, i måneden fra Mosul.

Inntektene skal ha kommer fra utpressing, kidnapping og korrupsjon som medlemmer av ISIL drev med i byen selv om den var under kontroll av irakiske myndigheter.

– ISIL har en lang historie med å skaffe seg penger gjennom kriminell virksomhet, sier tidligere statssekretær i USAs finansdepartement, Matthew Levitt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Markedet i Mosul

Aktiviteten på markedet i Mosul søndag var lavere enn før ISIL inntok byen.

Foto: Ap

– Milliardformue

Allerede før ISIL inntok Mosul hadde organisasjonen bygget seg opp en større formue, skriver Foreign Policy.

Anslag fra vestlige analytikere varierte på at ISIL satt på mellom 100 og 500 millioner dollar, mellom 600 millioner og tre milliarder norske kroner.

I den første tiden organisasjonen eksisterte fikk ISIL det meste av pengene sine fra rike donorer i Kuwait, Qatar og andre land ved Persiabukta.

Etter at ISIL tok kontrollen over store områder i Syria, har organisasjonen blitt mindre avhengige av pengegaver.

– Den klart største delen av pengene deres kommer fra kriminell aktivitet som bankran, utpressing, tyverier og smugling. De får litt penger fra donorer, men det blekner i forhold til hva de klarer å tjene inn selv, sier en amerikaner som arbeider med å bekjempe terrorisme.

I tillegg til kriminell aktivitet tjener ISIL også store summer på delvis lovlig virksomhet.

Til tross for at ISIL kjemper mot det syriske regimet, selger også organisasjonen strøm til områder som kontrolleres av myndighetene. I tillegg kontrollerer ISIL oljefelter i Syria, og tjener penger på olje som smugles til omverdenen via Syria.

Samtidig har ISIL nå muligheten til å skaffe seg skatteinntekter i de områdene organisasjonen kontrollerer.

Vanskelig å bekjempe

ISILs evne til å skaffe seg penger uavhengig av rike donorer, gjør det vanskelig å bekjempe organisasjonen ved å stoppe pengetilførselen.

– Ved at de ikke trenger å flytte penger, kan terrorister unngå internasjonal kontroll, og dermed begrense myndigheters muligheter til å overvåke og stoppe tilførselen av penger, sier statssekretær i USAs finansdepartement, David Cohen.

Etter at ISIL har sikret seg store summer i Mosul og nå kontrollerer store område både i Irak og Syria, vil organisasjonen øke inntektene sine ytterligere.

– ISIL var en velstående organisasjon allerede før de inntok Mosul. Med det store summene de nå har fått, og den, i hvert fall midlertidige, kontrollen de har over store områder, har ISIL sikret sin egen økonomi på lang sikt, sier terrorforskeren Charles Lister ved Brookings Doha Center.

SISTE NYTT

Siste nytt