– IS vil etablere kalifat i Indonesia

Ekstremistgruppa IS jobber for å få bedre fotfeste i Indonesia og drømmer om å opprette et «fjerntliggende» kalifat i øylandet, hevder Australias justisminister.

Anti-terrorpoliti aksjonerer mot et hus i Java

Anti-terrorpoliti aksjonerte i helga mot et hus i Java som angivelig er skjulested for militante.

Foto: Ap

George Brandis' uttalelser kommer etter møter mellom australske og indonesiske ministre, politisjefer og sikkerhetssjefer. Han mener IS' planer i Indonesia er en trussel mot både australske og vestlige interesser.

– IS har ambisjoner om å øke sin tilstedeværelse og aktivitet i Indonesia, enten direkte eller gjennom stedfortredere, sier Brandis til avisa The Australian.

Jakter på IS-sympatisører

Anti-terrorpoliti søker nå etter ledere for anslagsvis 1000 IS-sympatisører i Indonesia, skriver nyhetsbyrået Reuters. Politisjef Badrodin Haiti blir sitert på at han kjenner til planer om å angripe myndighetspersoner, deriblant landets president, og offentlige steder.

Et angivelig skjulested for militante i Mojokerto blir ransaket av anti-terrorpoliti

Et angivelig skjulested for militante i Mojokerto på Java ble ransaket i helga.

Foto: ANTARA FOTO / Reuters

I helga aksjonerte sikkerhetsstyrkene mot flere boliger på øya Java etter tips fra amerikansk og australsk etterretning. Ni mennesker ble arrestert. Det ble funnet eksplosiver og et IS-inspirert flagg.

Aksjonen pågikk i byen Solo, som er det antatte hovedsete for IS-sympatisørene i Indonesia. De antatte lederne er fortsatt på frifot.

Indonesiske fremmedkrigere

– Har dere hørt om uttrykket «fjerntliggende kalifat»? IS har uttrykt en intensjon om å opprette kalifater utenfor Midtøsten, og Indonesia er identifisert som et sted for disse ambisjonene, hevder Australias justisminister.

Indonesia er verdens mest folkerike muslimske land. Myndighetene anslår at rundt 300 fremmedkrigere har reist fra Indonesia til Midtøsten. Bare et fåtall har hittil vendt tilbake, ifølge avisa The Guardian.

Laster kart, vennligst vent...

Anti-terroraksjonen på Java kommer kort tid etter at indonesisk politi avslørte et planlagt selvmordsangrep i hovedstaden Jakarta. Personene som er pågrepet skal være tidligere medlemmer av terrornettverket Jemaah Islamiyah, som nå knyttes til IS. Deres mål var kjøpesentre og minoritetsgrupper i landet, ifølge talsmannen for politiet, Anton Charliyan.

Terrorsamarbeid

Sikkerheten i Indonesia er trappet opp. Politiet har i stor grad knust militante celler de siste åra, men frykter nå at IS-sympatisører kan oppildne til en ny voldsbølge.

Australske og indonesiske myndigheter har holdt møter både i Sydney og Jakarta, der de er blitt enige om økt utveksling av etterretningsinformasjon, blant annet om terrorfinansiering og cyberkriminalitet, skriver The Australian.

Indonesias sikkerhetsminister går sammen med Australias justisminister

Indonesias sikkerhetsminister og Australias justisminister snakker sammen etter møte om terrorfare i regionen.

Foto: BEAWIHARTA / Reuters

Den militante islamistgruppa proklamerte i fjor sommer et globalt kalifat under navnet Den islamske staten (IS). IS har tatt kontroll over store områder i Syria og Nord-Irak og har også allierte grupper i flere andre land i Midtøsten.

Australske myndigheter mener samtidig, ifølge avisa, at IS trolig ikke vil lykkes med å erklære et kalifat i Indonesia, men frykter at ekstremistene kan få grobunn i øyriket.

Det har vært flere bombeangrep i Indonesia der militante islamister står bak. Ett av de største angrepene var på Bali i 2002 da over 200 mennesker ble drept.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt